Written by

Najvažniji AI projekti iz Googla

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 112

Da li ste znali da 63% ljudi nije ni svjesno da koristi vještačku inteligenciju u svakodnevnom životu?

Zahvaljujući pionirima poput Google-a mnogi od nas ne primjećuju rasprostranjenost upotrebe tehnologija baziranih na primjeni vještačke inteligencije. Konstantim ulaganjem u razvoj svakog proizvoda kompanija je, za kratko vrijeme, nemoguće AI projekte učinila mogućim i tako obilježila eru digitalizacije.

Google Assistant

Ne vjerujemo da postoji neko ko nije čuo za Google Assistant. Ipak, ponovićemo najvažnije funkcije ovog softvera u slučaju da vas je ova informacija nekako mimoišla. Kreiran da povezuje ljudski govor sa onim koji koristi tehnologija, Google Assistant snima vaš glas, šalje ga na glavni server, analizira zahtjev i ispunjava naredbu. A pored velike brzine u obradi informacija, ima sposobnost „učenja” vaših navika i ponašanja. Jedna od pretnosti je i ta da nije rezervisan samo za pametne telefone, već je njegova integracija moguća i na uređaje pametnih domova.

Google Lens

Ako uzmemo da je Google Assistant čulo sluha AI-a, onda je Google Lens svakako čulo vida. „Pogledom“ kroz kameru vašeg mobilnog uređaja uz upotrebu neuronske mreže detektuje objekte i pisani tekst. Zatim prikupljene podatke obrađuje i izvršava naredbe poput automatskog konektovanja na mreže ili traženja sastojaka jela koje ste uslikali. Prilično impresivno, zar ne?

DeepMind

DeepMind je dio Google-a od 2004. godine, a njegova primjena seže od gejming industrije pa do upotrebe u medicinskim istražvanjima. Zahvaljujući njegovoj tehnologiji, ljekari lakše dijagnostikuju različite poremećaje, ali i lakše organizuju baze podataka koje se tiču pacijenata.

Google Duplex  

Ako su vam potrebne usluge sekretarice, onda je Google Duplex prava aplikacija za vas. Ovaj alat koristeći ljudski govor i različite obrasce zakazuje termine u kozmetičkim salonima, rezerviše vaš omiljeni sto u restoranu, pravi raspored sastanaka, ali i naručuje proizvode sa interneta u skladu sa vašim željama. Za sve poslovne subjekte, njegove funkcije pomažu u komunikaciji sa klijentima.

Da li i vi koristite neki od Google-ovih alata ili čekate neke nove softvere? Svaki od navedenih projekata riješio je brojne probleme svojih korisnika i omogućio da AI bude dostupna svima. Probajte, možda će i vama pomoći.