Written by

Najveće iznenađenje na IFA 2018 bili su materijali

moj android| Views: 131

Berlinski IFA sajam je nedavno završen i na njemu su i ovoga puta predstavljeni brojni noviteti iz svijeta mobilnih telefona i gadget-a. I upravo zbog tih urešaja ponekad je veoma teško vidjeti i primjetiti mikro-trendove koji se odvijaju ispod površine grandioznih promocija i prezentacija. Ove godine skrivene zvijezde sajma bili su materijali.

Već neko vrijeme se osjeća kako se dizaj mobilnh telefona stagnira, smatra se da je dostignuo svoj savršeni vrhunac. Većina mobilnih telefona imaju metalni oblik i sjajno staklo i zato je bilo ugodno iznenađenje vidjeti inovativnu upotrebu materijala posebno sada kad smo se riješili straha od otisaka prstiju.

Na prvi pogled BlackBerryKey2 na prvi pogled izgleda kao metalni telefon sa gumiranom poleđinom, a kad ga podignete i uzmete u ruku potvrđujete prvi utisak.  Malo bi ljudi primjetilo da je okvir u stvari napravljen od polikarbonata koji izgleda baš kao metal, ali je mnogo povoljniji.

HTC U12 Life

Ovo je telefon napravljen od plastike što nije preveliko iznenađenje, ako se u obzir uzme cijena samog telefona. HTC se na svom predstavljanu potrudio da pokaže ljudima kako su u posebnu plastiku od koje je telefon napravljen umiješani i stvarni dijelovi metala. HTC se može pohvaliti da je unio nešto sasvim novo i drugačije kad su u pitanju materijali od kojih se telefoni izrađuju.

Huawei P20 Pro

Na IFA 2018, Huawei je predstavio dva nova modela P20 Pro telefona kojima je poleđina napravljena od kože i to u smeđoj i crnoj varijanti. Taman kad smo pomislili da će Twilight P20 Pro biti najveće iznenađenje, Huaei opet nađe način da nas iznenadi.

LG G7 Android One

Iako na prvi pogleda izgleda da je zadnji panel ovog telefona napravljen od metala, on to u stvari nije. Postoje dvije verzije ovog telefona, jedna sa sjajnim staklom i druga koja izgleda kao brušeni metal, ali on je takođe napravljen od brušenog stakla i sasmim tim dokazuje da stakleni telefoni ne moraju biti magneti za otiske prstiju.