Written by

Najveći hakerski napad u istoriji na Google

m:ovo m:ono| Views: 163

Gmail

Protekle sedmice Google je pretrpio jedan od najvećih hakerskih napada, u kojem su bili pogođeni milioni Gmail računa. Tkzv. „phishing“ napad izveden je slanjem email poruke, koja je zapravo bila lažna pozivnica na zajedničko uređivanje Google-ovog dokumenta.

Klikom na link u email poruci, korisnici su odvedeni na stranicu koja ih je odvela na Google.com, a zatim im je zatražena dozvola za pokretanje aplikacije, koju je napadač kreirao da bi dobio pristup podacima, koji uključuje email poruke i kontakte.

Poput većine drugih napada ove vrste, izveden je na način da su korisnicima servisa slate poruke u kojima se napadač pretvarao da je neko koga bi oni mogli da poznaju, a hakovanje je bilo uspješno jer djeluje bez obzira na to da li je korisnik promijenio šifru, ili ima aktiviranu dvostruku provjeru identiteta.

Kompanija je u međuvremenu izdala saopštenje u kojem navodi da je „oštećenim nalozima onemogućen pristup“ i da su „lažne stranice ukinute“, kao i da njihov tim radi na „sprečavanju ponavljanja takve vrste prevare u budućnosti“.