Written by

Nakon autonomnih automobila iz BMW-a stiže prvi autonomni motocikl

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 151

Kompanija BMW, budućnost mobilnosti vidi u autonomnim automobilima, ali isto tako i u autonomnim motociklima. Na ovogodišnjem sajmu CES 2019. u Las Vegasu, njemački proizvođač predstavio je motocikl koji se samostalno pokreće, ubrzava, okreće i koči!

Motocikl bez vozača, smiješna ideja, zar ne? Pa i ne baš, ako pitate bavarskog proizvođača. Kompanija BMW Motorrad preuzela je izazov izrade vlastitog motocikla i dizajnirala prvi BMW autonomni motockil na bazi RT 1200 GS.

Motocikl je sposoban samostalno krenuti, ubrzati, napraviti okret, mijenjati brzinu prema ograničenjima brzine i kočiti bez ljudske pomoći. Ono što je još bolje, može putovati do 70 km/h.

Da bi se to postiglo, motocikl nosi tri velike pregrade na zadnjoj i bočnoj strani, ispunjene senzorima i drugim kompjuterskim komponentama potrebnim za upravljanje vozilom na dva točka. Prednja kamera je takođe na raspolaganju za upravljanje mašinom, kao i veliki broj akcelerometara kako bi se spriječilo prevrtanje motocikla. Međutim, BMW i dalje ne otkriva detalje o korištenim tehnologijama.

BMW Motorrad, u ovom trenutku, ne planira prodavati svoj motocikl širem tržištu. Ova kompanija želi koristiti autonomni model motocikla kako bi vozači stekli znanje o vožnji. Ideja je zatim razviti uređaje za pomoć pri vožnji motocikla sljedeće generacije kako bi se otkrile opasne situacije i predvidjele nesreće. Ovo iskustvo pomoći će vozačima da stalno poboljšavaju svoje vještine i budnost koja može biti koban ili potencijalni uzrok povreda. Međutim, svi čekamo da ova pomagala vidimo u praksi.