Written by

Nakon pasoša, Sofija dobila i noge

m:tel IPTV| Views: 306

magazin-20x

Ekipa TV magazina vas i ove subote poziva na druženje uz prvu februarsku epizodu. Trećeg dana februara, sa početkom u 14.30 časova, na programu Radio Televizije Republike Srpske pogledajte kako su tehologija i nauka obogatile početak godine različitim novitetima i zanimljivostima.

Sigurno se sjećate Sofije, prvog humanoidnog robota i vlasnika pasoša. Nakon pasoša, Sofija će uskoro dobiti i noge, te tako praviti svoje prve korake. Ovaj humanoidni robot, koji je sposoban održati razgovor s ljudima, sada može napredovati u kretanju. Njen kreator, Dejvid Henson se udružio sa Univerzitetom za robotiku u Las Vegasu kako bi razgovorna Sofija dobila noge. Za razliku od inteligentne “ljudske” glave s realističnim licem, Sofijine noge nisu tako realistične. I dok ona može simulirati više od 60 različitih izraza lica, gledati ljude u oči i održavati prirodne razgovore, Sofija je izazvala mnoge kontroverze jer je postala prvi robot koji je dobio zakonsko državljanstvo. David tvrdi da je cilj razviti super inteligentne genijalne mašine koje će pomagati ljudima u medicinskoj branši, ali i u fabrikama i domaćinstvima.

Nova emisija m:agazina će predstaviti još neke poznate robote, a kako i ne bi kada su se na CES-u u Las Vegasu ovog januara roboti svih oblika i veličina takmičili za djelić pažnje posjetilaca. Eolus je robot namjenjen isključivo pružanju pomoći u kućnim poslovima, od usisavanja i pospremanja do preuzimanja pošiljki i raspoređivanja namirnica. Vještačka inteligencija koja je ugrađena u njega se kontroliše glasom i u stanju je da prepoznaje različite ljude i preuzme nove komande. Za razliku od ovog radiše, japanska Honda je u Las Vegasu  predstavila A-18, ekspresivnog robota dizajniranog kako bi se emotivno povezao sa svojim korisnicima. Spoljašnjost je napravljena od materijala koji je skoro pa identičan ljudskoj koži, a programiran je da koristi brojne facijalne ekspresije, jednostavne za razumijevanje.

Svijet robotike htjeli to ili ne, postaje svakodnevica, a sa sobom donosi nama još nepoznata dostignuća. Ukoliko želite da zavirite u ovaj čudnovati, moderni svijet, pratite polučasovno izdanje, devetnaeste epizode m:agazina.

Ovosedmično izdanje donosi nam i razgovor sa pobjednikom m:tel takmičenja “Mali biznis, velike priče”- preduzećem Smart Office iz Banjaluke.

Mnogo je razloga da budete uz subotnju premijeru TV m:agazina, a ukoliko je slučajno propustite, reprizu možete pogledati u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.