Written by

Naprava koja pomaže slijepima da vide

m:ovo m:ono| Views: 104

esight-3

Iako razvoj tehnologije nije svima po volji i brojni su oni koji su skeptični prema novim tehnološkim dostignućima, ipak je činjenica da su razni tehnološki noviteti našli svoj put do ciljne grupe kojoj je pomoć zaista potrebna. Jedan od sličnih izuma koji to potvrđuje su i eSight 3 naočale koje omogućavaju slijepim i slabovidim licima da vide. 

Naime, radi se o posebnoj vrsti vizira koji koristi kamere visoke rezolucije kako bi zabilježili sve ono što korisnik posmatra. Uređaj zapravo počiva na algoritmima koji unaprijeđuju video sadržaje, a primljene slike prikazuje putem OLED ekrana smještenih u sklopu eSight-a, direktno ispred korisnikovih očiju.  Na ovaj način se omogućava slijepim osobama da zapravo vide obrise svega što se nalazi u njihovom okruženju i da se lakše snalaze u istom. 

esight-3-1

Ovaj nevjerovatni headset posjeduje i Wi-Fi tehnologiju, kao i HDMI podršku, čime se omogućava strimovanje digitalnog sadržaja, kao i slanje video i foto-sadržaja. Svaka osoba koja nosi ove naočale dobija mogućnost kontrolisnja boje, kontrasta,, fokusa i ostalih značajnih detalja. Dokaz više da tehnologija omogućava donedavno nezamislive aktivnosti onima kojima je to najviše potrebno.