Written by

Napravio avion gledajući YouTube

m:ovo m:ono| Views: 63

asm

Dan vašeg vjenčanja sigurno spada u dane koje ćete pamtiti. Asmelaš Zeferu, 35-godišnjak iz Etiopije, potrudio se da dan njegovog vjenčanja bude poseban ne samo njemu i njegovoj izabranici, nego i svim zvanicama, ali i ostatku svijeta. Naime, on je odlučio da na ceremoniju dođe avionom. I to ne bilo kakvim, već avionom koji je sam  napravio – gledajući savjete na YouTube-u.

Ono što sve čini dodatno zanimljivim je to da Zeferu nikad prije nije letio. Zeferu je od malih nogu želio da postane pilot. Bio je na pravom putu, ali kada je došlo vrijeme da mu se želje ostvare – oni koji su odlučivali o tome su ga odbili.

Naime, nakon što je diplomirao na studijama javnog zdravlja na Univerzitetu Alemaja, pokušao je da se upiše na obuku za pilota u ispostavi Letačke akadamije “Etiopijan erlajnza” u gradu Dire Dava, drugom po veličini u Etiopiji. Odbijen je, jer je bio samo za centimetar niži od propisane minimalne visine za pilota. Međutim, to nije pokolebalo Zeferua, koji je tada odlučio da će napraviti vlastiti avion.

Prva faza njegovog posla iz ljubavi, odnosno istraživanja trajala je deset godina. Glavno usmjerenje pružali su avijatičarski priručnici i video klipovi na YouTube-u Ukupni izdaci izašli su na 7.600 dolara, ali je poslije godinu i sedam mjeseci Zeferu okončao posao.

Umjesto predviđenog Fordovog motora, ovaj amater inženjer, je  iskoristio četvorocilindraš od 40 konjskih snaga iz Volkswagen Bube!

Prvi pokušaj leta završio je neslavno – propeler na njegovom avionu K-570 se slomio 40 kilometara od grada. Ni ovo ga nije pokolebalo. Nakon prvog pokušaja je napravio nekoliko izmjena, prihvatio savjete i spremno čeka svoj novi let.