Written by

Napravljen robot za hranjenje

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 175

Roboti su pronašli primjenu u gotovo svim segmentima doma, a sada je osmišljen robot, odnosno mehanička ruka, čija je funkcija transportovanje hrane do usta korisnika.

Dakle, ovo je proizvod samo za prave hedoniste ili one kojima tokom objedovanja treba društvo. Ipak, od velike pomoći će biti i osobama kojima je potrebna asistencija tokom hranjenja, zbog ograničene pokretljivosti udova.

Robote se zove Arm-A-Dine, a mehanička ruka se nosi na grudima, te donosi hranu od tanjira do korisnika. Arm-A-Dine nije zadužena samo za uzimanje hrane sa stola, već je tu i da prosudi kome bi hranu trebalo da ponudi, budući da povezani pametni telefon skenira lica onih koji su za stolom, da bi hranu ponudio onima koji se osmjehuju, a uskratio je onima koji se mršte.

Ovo već postaje zabavno, zar ne?

Mada je robot još uvijek u početnoj fazi razvoja, kreatori tvrde da bi ruka mogla da utiče na sam čin uzimanja hrane, povezano sa osjećajem usamljenosti modernog čovjeka. Naime, većina testiranih su osjetili neku vrstu nostalgiju, te rekli da ih ruka podsjeća na rano djetinjstvo, kada su hranu uzimali od roditelja.