Written by

NASA će zaroniti dronom 11 kilometara ispod površine okeana

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 118

Naučnici NASA-e i Okeanografskog instituta Woods Hole (WHOI) udružili su snage i uložili više od milion dolara u projekt kako bi zaronili 11 11 kilometara ispod površine okeana.

Riječ je o najdubljoj zoni na samom dnu okeana, a plan je da pošalju maleni dron koji dron će mapirati morsko dno, slikati fotografije u boji i otkrivati nepoznati životinjski svijet.

Da se radi o pravom izazovu govore naučnici koji tvrde da je mnogo teže zaroniti do dna okeana nego odletjeti u svemir. Taj duboki morski svijet je prava misterija, a malobrojni su oni koji su vojdeli kako izgleda dno okeana, odnosno najdublja tačka planete. Zbog toga ni dan danas se ne zna mnogo o tome što se zapravo događa u najdubljim dijelovima okeana, a naročito u tzv. „hadalskoj“ zoni koja se nalazi šest do 11 hiljada metara ispod površine.

Tokom 2014. godine WHOI je u dubine poslao daljinski upravljani „Nereus“ s kojim su izgubili svaku vezu kad je zaronio do dubine od šest milja. Nučnici su konstruisali dron koji će biti dovoljno malen i lagan da bi ga mogli lakše kontrolisati.

Novi podmorski dron „The Orpheus“ ime nosi po mitskom grčkom junaku Orfeju, a naučnici vjerjuju da će dron dostići ovo neistraženo područja i možda tamo pronaći neka do sada nepoznata bića.