Written by

NASA-in satelit u isto vrijeme snimio uragan i pomračenje Sunca

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 99

Potpuno pomračenje Sunca – kad Mjesec u cjelini prekrije svjetlost te zvijezde, nedavno su mogli da vide ljudi u dijelovima Argentine, Čilea i na području Pacifika.

Ipak, taj prirodni fenomen je pratio još jedan, kada je Mjesečeva sjena prešla preko južnog Pacifika, i to odmah pored uragana četvrte kategorije. Američka agencija National Weather Service je tvitnula video, koji je zabilježio GOES satelit, u kojem se to vidi.

Taj satelit je zajednički projekat američke Nacionalne agencije za okean i atmosferu (National Oceanic and Atmospheric AdministrationNOAA) i svemirske agencije NASA.

Uragan Barbara je druga vremenska nepogoda te vrste tokom ovogodišnje sezone na Pacifiku, s vjetrovima brzine 210-250 kilometara na čas. Ipak, ne očekuje se da će Barbara stići do kopna, jer se kreće prema zapadu, ka otvorenim vodama.

Mjesečeva sjena obično nije vidljiva na Zemlji: to se dešava samo kada se Mjesec nađe između Zemlje i Sunca. Tako nastaje pomračenje, koje može biti djelimično ili potpuno.

Posljednje snimljeno pomračenje Sunca je i prvo ovogodišnje te prva totalna solarna eklipsa u Americi od avgusta 2017. godine, a naredno se očekuje u decembru 2020, takođe u Južnoj Americi.