Written by

Nasa nakon 15 godina okončala misiju „Oportjuniti“

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 168

Stanovnik Marsa, više od 15 godina, mijenjao je pogled na ovu planetu, rješavao misterije vezane za njegove predjele, geologiju i atmosferu.

Lansiran 7. jula 2003. godine “Oportjuniti” je, kao početnu misiju, imao tromjesečni boravak na Marsu, ali nakon analize podataka koji su prikupljeni u kratkom periodu, bilo je evidentno da će ona potrajati duže. Nakon 5515 dana istraživanja i dokumentovanja informacija, “Oportjuniti” je izgubio kontakt sa Zemljom i završio svoju misiju.

Iza sebe je ostavio velika otkrića poput dokaza da je na Marsu nekada bilo vode, da i tamo padaju meteori, ali i pokazao kako to izgleda panorama na planeti udaljenoj preko 34 miliona milja. Zahvaljujući njemu saznali smo kako izgledaju uragani na drugoj planeti, a NASA je strijepila svaki put kada bi se oluja približila poznatom stanovniku Marsa, budući da su dva robota poslana u isto vrijeme kad i “Oportjuniti” uništeni u identičnim olujama.

Veliki broj slika i snimaka, ali i prvi selfi sa Marsa dio su istorije građene 15 godina, a iz NASA-e navode kako će misije poput “Oportjunitija” biti zaslužne za odlazak astronauta na crvenu planetu. Nestrpljivo čekamo nova lansiranja robota na Mars, najavljena za 2020. godinu i otkrića koja će donijeti nova putovanja u svemir.