Written by

NASA nudi besplatne softvere

m:ovo m:ono| Views: 84

619919main_sts1_launch

Američka svemirska agencija NASA objavila je svoj katalog softvera za 2017. i 2018. godinu, sa mnogo materijala koje bilo ko može preuzeti i koristiti. Iako je većina vezana za lansiranje svemirskih letjelica i sličnih poduhvata, kojima se ogromna većina ljudi neće baviti, moguće je pronaći i besplatne softvere i zanimljive aplikacije.

Ukoliko ipak poželite napraviti bespilotnu letjelicu ili satelit, od koristi bi vam mogao biti „Consultative Committee for Space Data Systems File Delivery Protocol“, koji služi kao standardni alat za prebacivanje velikih datoteka na svemirske letjelice i nazad na Zemlju. 

Među brojnim softverom nudi se i jedan za stabilizaciju slike pod nazivom „Video Image Stabilization and Registration“, a od pomoći vam može biti i Cart3D. Kada dođe vrijeme za prizemljenje, na rasplolaganju vam  je samostalni sistem za preciznu navigaciju, koji kombinuje slike kamere sa dostupnim kartama. „Formation Flying System for UAVs and Satellites“ omogućava kontrolu bespilotnih letjelica ili satelita.

Uz „Global Reference Atmospheric Models“ ćete analizirati planete Sunčevog sistema, od Zemlje do Titana i saznati sve podatke o pritisku i temperaturi. „NASA Forecast Model Web“ služi za vremenske prognoze uz mnogobrojne slike sa NASA-inih satelita, a postoji i aplikacija sa informacijama o prirodnim nepogodama

Među velikom bazom materijala je igra „Spacewalk“ koja simulira svemirske šetnje, baš poput astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a NASA raspolaže i ogromnom kolekcijom 3D slika.