NASA testira leteći taksi

Pripremite se za novo doba! NASA testira leteći taksi, koji bi iznad nekih svjetskih metropola mogao da poleti već 2024. godine

NASA testira leteći taksi i neće nas iznenaditi ako već 2024. godine neko od vas isproba vožnju iznad neke svjetske metropole.

Riječ je o potpuno električnom avionu za vertikalno polijetanje i slijetanje (eVTOL), koji je dizajnirala kalifornijska kompanija Joby Aviation.

Njen osnivač i izvršni direktor Joe Ben Bevirt izjavio je u saopštenju koje je objavila NASA da su neizmjerno ponosni što su blisko sarađivali s NASA-om na električnim letovima u posljednjih 10 godina i što su prva eVTOL kompanija koja je letjela u sklopu te kampanje.

Dizajniran je tako da bude što tiši kako prilikom leta ne bi stvarao zvučno zagađenje i smetao stanovnicima.

Tokom probnih letova, NASA će „prikupljati informacije o tome kako se vozilo kreće, kako zvuči i kako komunicira s kontrolorima“.

Ovaj električni helikopter može preći udaljenost do 240 kilometara u jednom potezu te postići brzinu do 320 km/h.

Kompanija Joby Aviation testira svoje prototipe u punom opsegu od 2017. godine i obavila je više od 1000 probnih letova. Ali oni nisu jedini koji razvijaju leteće vozilo.

Već je najavljeno da će leteći taksi firme Volocopter debitovati na Olimpijskim igrama 2024.

Joby se takođe nada da će od nadležnih institucija Sjedinjenih Država 2023. godine dobiti certifikat kako bi leteća taksi služba mogla početi sa radom do početka 2024. godine.