Written by

Nastavlja se “pljusak” noviteta na sajmu tehnologije MWC 2015 u Barseloni

m:vijesti| Views: 99

Mobile-World-Congress-2015

Noviteti na polju mobilne tehnologije doslovno “pljušte” na sve u Barseloni, gdje uveliko traje najveći najveći svjetski kongres Mobile World Congress (MWC). Jučerašnja predstavljanja donijela su nove mobilne čipove, još novih telefona i nove biometrijske lozinke, kao i nove tablete i fitnes gedžete.

Ipak, kao što smo u prethodnom tekstu na ovu temu naveli, moraćemo sačekati da nam bar dio uređaja završi u rukama kako bismo proverili tvrdnje njihovih proizvođača, kao što su je ona da novi BlackBerry pametni telefon može da “izgura” čak 25 sati intenzivne upotrebe. Do tada, evo šta smo izdvojili za vas, a što nam se učinilo da je najzanimljivije i na šta bi trebalo obratiti pažnju.

Fujitsu Iris Scaner

Fujitsu skener šarenice oka za pametne telefone

Fujitsu je prikazo novi prototip pametnog telefona, koji ima jedinstvenu bezbjednosnu funkciju. Naime, telefon će koristiti infracrvene kamere za skeniranje šarenice kao lozinke; nema više pinova, šablona, ili povlačenja prstom. Proces podešavanja traje desetak sekundi, ali počinje da radi odmah nakon toga. Kompanija planira da licencira ovu tehnologiju za druge dobavljače, tako da bi se skener vrlo brzo mogao pojaviti u nadolazećim telefonima.

Blackberry Leap

BlackBerry Leap

Stvari postaju zanimljivije sa novim pametnim telefonom kompanije BlackBerry, nazvanim Leap. Ovaj uređaj srednje cjenovne klase, čiji je izlazak najavljen ovog proleća, ima 5-inčni ekran od 720p osjetljiv na dodir, 16GB za skladištenje podataka i kameru od 8 MP. Rekli bismo ništa spektakularno, ali kompanija tvrdi da baterija od 2800 mAh baterija može da izdrži čak 25 sati intenzivne upotrebe, što je nešto vrijedno testiranja. Takođe, aplikacije će biti dostupane preko BlackBerry World servisa ili Amazonovog Appstore-a.

Atom Chips

 

Intelovi mobilni čipovi

Intel nam je otkrio tri nova mobilna čipa, i to Atom x3 za telefone i za povezane tablete, Atom x5 i x7 Atom za standardne tablete. Atom x3 je dizajniran za jeftine telefone, koji se prodaju na tržištima u razvoju, dok će x5 vjerovatno biti najčešći od tri nova čipova, a ima za cilj da napaja uređaje srednje cjenovne klase i podržava displeje do 2560 x 1600 piksela . Posljednji x7 čip, namijenjen je za napajanje vrhunskih tableta, a trebalo bi da udvostruči grafičke performanse prethodne generacije Intelovih mobilnih čipova.

The Blackphone

Blackphone 2

Za korisnike koji su opsjednuti privatnošću, Silent Circle je predstavio drugo izdanje sigurnog smartfona Blackphone, koji izgleda zaista sjajno. PrivatOS unutar ovog vrhunskog Android telefona uskoro će ponuditi novu funkciju koja se zove Spaces, koja će se odvajati lične i podatke za posao, a Silent Circle će takođe plasirati i novu sigurnu platformu konferencijskih poziva. Uređaj posjeduje 5.5-inčni HD ekran koji štiti Gorilla Glass 3, a pokreće ga osmojezgarni Qualcomm procesor sa 3GB RAM-a. Ono što je nepoznato je kada će Blackphone 2 postati dostupan zainteresovanima.

huawei talk band n1

Huawei TalkBand N1

Kome još trebaju fitnes gedžeti koji se nose na ruci, kada ih možete nositi u uhu? Huawei TalkBand N1 bubice prate vaše korake, mjere kalorije i razdaljine, a takođe funkcionišu i kao Bluetooth slušalice, te MP3 plejer. Sa 4GB ugrađene memorije, možete slušati i do 1.000 pjesama. Ah, da. Tu je i elegantan dizajn koji je se ne smije zaboraviti.

archos 94 magnus ultralarge storage

Archos Fusion skladištenje na tabletima

Fusion Storage je tehnologija kompanije Archos, koja kombinuje skladišteni prostor microSD kartice sa ugrađenom internom memorijom uređaja. Na MWC-u, ova tehnologija je predstavljena na novoj liniji Magnus tableta kompanije, koji će ponuditi 256GB interne memorije. Archos 101 Magnus, Archos 94 Magnus i Archos 101 Magnus Plus pokretaće Android 4.4 KitKat. Očekuje se da će se sva tri tableta pojaviti na tržištu u aprilu.

Ovo naravno nije ni djelić onoga što je predstavljeno na MWC-u, te ćemo svim zanimljivim uređajima posvetiti dovoljno prostora na našem blogu.