Written by

Natraženija zanimanja: IT sektor krije poslove budućnosti

m:ovo m:ono| Views: 304

It sector

Svi roditelji imaju neke zajedničke brige i nedoumice, a jedna od njih je i u kojem smjeru je najbolje usmjeriti svoju djecu, posebno kada je riječ o njihovoj budućnosti i profesionalnoj orijentaciji. Da bi se ovakve dileme razriješile, prvenstveno je potrebno znati koje vrste poslova su najtraženije, i što je još važnije, koji će to ostati i u vremenu pred nama – poslovi budućnosti.

Jedno od takvih istraživanja tokom ove godine sprovela je i najpoznatija poslovna mreža “LinkedIn“, koja je u obzir uzela čak 259 miliona profila koji se nalaze na ovoj mreži. Kada su u pitanju poslovi budućnosti, odnosno oni koji nisu ni postojali 2008. godine, pokazalo se da se na prvom mjestu nalaze programeri za mobilne aplikacije, takozvani iOS i Android developeri, a za svega pet godina, njihov broj na ovoj mreži povećao se skoro 200 puta. Dalje, poželjni su i web dizajneri, takozvani cloud servis specijalisti i drugi.

Slične analize rađene su i širom našeg regiona, te se jednako pokazalo da se potražnja za programerima mobilnih aplikacija znatno povećala. Štaviše, ispostavilo se da su takva zanimanja danas izuzetno tražena. Nacionalni zavodi za zapošljavanje evropskih država imaju više ili manje potrebe za određenim zanimanjima, što opet zavisi od zemlje do zemlje, ali potražnja za specijalizovanim informatičarima je konstantna.

Tokom posljednje decenije širom svijeta došlo do velikog iskoraka u oblasti informacionog društva, što je sasvim očekivano s obzirom na veliki razvoj računarske tehnologije, kao nezamjenjive u različitim segmentima društva.

it

Spomenutih deset godina razvoj informacionih tehnologija (IT) kod nas je bio prilično usporen, sve od oblasti primjene računara, preko razvoja informacionih sistema, pa sve do obrazovanja kadrova za ova zanimanja budućnosti.

Vodeći se iskustvima zemalja koje su uspješno prebrodile ove faze, IT sektor kod nas je još uvijek u početnoj fazi, jer se najveći dio investicija prvenstveno odnosi na nabavku hardvera, koja je ključna za uspostavljanje infrastrukture, a od koje direktno zavisi sljedeća faza koja podrazumijeva gore navedena softverska rješenja.

S obzirom da naše društvo izražava tendenciju da uhvati korak sa razvijenim društvima u IT sektoru, dolazi se do ključnog faktora, a to je neodstatak stručnog kadra u ovoj oblasti. Posebno je vidljiva potražnja za kvalitetnim i obrazovanim stručnjacima u IT oblasti kada posmatramo velike, svjetske multinacionalne kompanija koje otvaraju predstavništva u BiH. Da je u BiH potreba za kadrovima iz oblasti informacionih tehnologija izuzetno velika, svjedoči i činjenica da je programer jedno od najtraženijih zanimanja na tržištu radu, i to sa prosječnom platom od 2.700 KM, što je za većinu stanovnika nezamisliva brojka.

Ali, to je činjenica, pa neki od najpoznatijih i najposjećenijih portala, koji redovno objavljuju ponude poslodavaca za posao, bilježe veliki porast kada je u pitanju potražnja na polju informatike, tačnije, softverskih stručnjaka. Oglasi za pozicije IT programera i developera u samom su vrhu najtraženijih zanimanja, a kako statistike i trendovi pokazuju, potraživanja za ovim profilima će tokom narednih godinu biti ista, ako ne i u porastu.