Written by

Naučnici ipak otkrili vodu na ekvatoru Marsa

m:ovo m:ono| Views: 187

mars

Na Marsu postoje velike količine leda i vode na mjestima na kojima se to nije očekivalo – u ekvatorijalnom području Crvene planete pokazala je nova analiza starih podataka.

Ove podatke prikupio je najstariji funkcionalni orbiter NASA, “Mars odisej”, a nova analiza pokazala je i da je vlaga izostala tamo gdje se najviše očekivala.

“U prošlosti smo znali da pod tlom u blizini polova postoji led. Takođe smo vidjeli manje površine u blizini ekvatora”, rekao je Jack Wilson sa Univerziteta Durham u Velikoj Britaniji.

Naučnici tvrde da na Marsu nema drugih značajnijih izvora vodonika, a da je njegovo prisustvo dobar indikator količina vode, odnosno leda u tlu. Ponudili su i objašnjenje za ove neočekivane nalaze. Smatra se da su se istražena područja, koja se danas nalaze oko ekvatora, u prošlosti nalazila na hladnijim geografskim širinama odnosno da je Marsova osa rotacije u prošlosti bila značajno nagnuta u odnosu na današnju.

U ekvatorijalnom području led bi mogao da podržava postojanje mikroba, a nova otkrića vjerovatno će biti vjetar u leđa astrobiolozima i klimatolozima u intenzivnijoj potrazi za vanzemaljskim životom.