Written by

Naučnici izumili uređaj koji Wi-Fi pretvara u struju

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 128

Punjači i kablovi za punjenje definitivno su nešto čega se želimo riješiti. Nauka će nam to i omogućiti, jer su inženjeri razvili fleksibilan uređaj koji prikuplja energiju iz Wi-Fi signala. Uređaj će potom prikupljenu energiju pretvarati u električnu kojom će se moći puniti baterije raznih uređaja.

Riječ je o tzv. rekteni, odnosno ispravljačkoj anteni koja elektromagnetnu energiju pretvara u jednosmjernu električnu struju (DC). Stručnjaci sa Masačusetskog tehnološkog instituta (MIT) i Tehničkog univerziteta u Madridu uspjeli su da konstruišu antenu koja elektromagnetne talase, poput Wi-Fi signala, hvata kao talase naizmjenične struje (AC).

Potom ih šalje u dvodimenzionalan poluprovodnik koji ih pretvara u jednosmjernu struju, pri čemu proizvodi oko 40 mikrovata struje. Budući da je rektena fleksibilna, moći će se postaviti na velike površine poput tapeta ili će se moći koristiti u malim prenosnim uređajima kao što su fleksibilni pametni telefoni.

Ovo nije prvi uređaj koji može pretvoriti energiju iz Wi-Fi signala u električnu energiju. Ono što je tim stručnjaka učinio kako bi poboljšao uređaj jeste upotreba drugačijeg materijala za ispravljač – dio koji pretvara AC u DC. U prethodnim uređajima kao materijal se koristio silicij ili galijev arsenid, koji ne samo da je krut, nego je i skup za velike površine. U fleksibilnoj rekteni, tim je koristio molibdenov disulfid (MoS2), čija je debljina samo tri atoma i kada je izložena određenim hemikalijama uzrokuje fazni prelaz između poluprovodnika i metalnog materijala. To znači da može snimiti više frekvencije od drugih fleksibilnih ispravljača, koji ne mogu snimiti frekvencije gigaherca u kojima radi Wi-Fi.

Tehnika bi se mogla koristiti i na velikim površinama, s obzirom na finansijsku pristupačnost. Inženjeri sada rade na izgradnji većih sistema i na poboljšanju efikasnost njihove rektene.