Autonomni automobil

Written by

Naučnici kreirali laserski skener koji “vidi” kroz maglu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 81

Iako tehnologija iz dana u dana stvara neka nova čuda, za vožnju kroz maglu do sada nismo imali bolje rješenje od svjetala. 

Naučnici novim izumima olakšavaju svakodnevni život, a ovaj put, čini se, da ćemo vidjeti kroz maglu. Svjetlost, odnosno fotoni mogu proći kroz maglu, ali “izlaze” rekonstruisani i raspršeni. Naime, ljudsko oko nije u stanju da prepozna objekat sa druge strane. Naučnici su kreirali laserski skener koji bi trebalo da omogući uvid u ono što se nalazi iza maglene zavjese, ili bar rekonstruiše isto. 

Trodimenzionalno kreiranje slike pomoću ovog skenera slično je laserskim LIDAR skenerima, koji se ugrađuju u autonomne automobile. Kako bi se mogli kretati bez vozača ugrađuju se trodimenzionalni laserski skeneri za detektovanje objekata oko sebe. 

Ipak, nova tehnologija moraće sačekati ugradnju u prvi autonomni automobil. Potrebno je još unaprijeđivanja i testiranja da bi se autonomno vozilo sigurno kretalo na putevima. Međutim, ova tehnologija biće izuzetno korisna i u medicini. Sada će doktori imati mogućnost da urade detaljno skenirenje, bez invazivnih hirurških zahvata.