Written by

Naučnici skupljaju svemirski otpad

m:tel IPTV| Views: 158

magazin-tv

Još jedno izdanje TV emisije m:agazin vam i ovog vikenda zakazuje druženje. U subotu, 14. aprila možete pratiti interesantne minute nauke i tehnologije na programu Radio Televizije Republike Srpske sa početkom u 14.30 časova.

Naučnici u Erbasu trenutno rade na razvoju visokotehnološkog harpuna čija bi glavna funkcija bila hvatanje i prikupljanje kosmičkih ostataka, tačnije otpada. Ovaj harpun, dugačak jedan i po metar, trebalo bi da olakša posao metalnoj satelitskoj koži koja je debela oko četiri centimetra,  u sebi ima odgovarajuće opruge i može se usidriti na jednom mjestu. Tokom decenija ljudi su napravili veliku količinu smeća koja jednostavno zatrpava Zemljinu orbitu i predstavlja prijetnju za letove satelita na koje se oslanjamo kad su u pitanju prognoze vremena kao i vazdušna i globalna komunikacija. Više od 75 hiljada dijelova većih od jednog centimetra trenutno putuje orbitom i svaki od njih može nanijeti veliku štetu pa čak i uništiti satelit. Problem je i kada sateliti prestanu raditi, predstavljaju rizik da se sudare s drugim nakon čega nastaje velika količina otpada. Jedan od najefikasnijih načina pomoću koga se može umanjiti ovaj problem jeste uklanjanje većih dijelova iz orbite.

Kada pomislimo na nosivu tehnologiju, tu na prvom mjestu mislimo na pametne satove i narukvice koje su prije nekoliko godina bile tenološki trend. Naučnici sada pronalaze nove načine kako da je unaprijede da bi nam bila što korisnija. Među novitetima našao se i monitor koji može pratiti nivo energije, da li ste dovoljno spavali i kakvo vam je zdravlje, a dobre su šanse da baš ovakvi uređaji postanu sastavni dio vaših života.  Kompanija sa sjedištem u Redingu po imenu Kimira sport predstavila je tkaninu koja stvara sopstvenu energiju i koristi piezoelektrični efekat koji određenim materijalima dozvoljava da generišu električni naboj kroz kretanje. Mehaničko koljeno, opremljeno posebnom tkaninom koja skuplja energiju dok se koljeno pomjera, utiče na samu tkaninu. Ovdje možete vidjeti napon koji se dostiže pod maksimalnim kretanjem. Tehnologija trenutno generiše malu količinu energije koja nije ni blizu dovoljna da bi se njome napunio mobilni telefon, na primjer, ali se može koristiti za punjenje nekih jednostavnih senzora.

Ovo je samo dio onoga što možete pratiti u polučasovnom izdanju emisije TV magazin na čelu sa dobro poznatim licem Vanje Partalo. Ukoliko propustite premijerno emitovanje, propuštene minute možete nadoknaditi prateći reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.