Naučnici su napravili AI šah koji igra poput čovjeka

Pobjeda u šahu protiv kompjutera gotovo je nemoguća misija. Ali, naučnici su sada napravili AI šah koji igra poput čovjeka.

Za razliku od kompjutera koji će pobijediti čovjeka u 99,99% slučajeva, AI Maia je, naime, obučena da igra šah baš poput prave osobe. Naučnici sa Univerziteta Cornell, Univerziteta u Torontu i kompanije Microsoft odlučili su da stvore vještačku inteligenciju čija svrha neće biti isključivo da pobijedi protivnika u šahu, nego da igra imitirajući ljude.

Zato je ovaj AI građen na osnovu miliona online partija koje su odigrali ljudi. Pomoću podataka su mogli da kreiraju nekoliko verzija vještačke inteligencije koje igraju šah na različitim nivoima.

Maia je u decembru puštena na stranicu lichess.org. Nakon više od 40.000 partija koje su ljudi s njom odigrali u samo sedmicu dana, sistem je počeo da uči koje su najčešće greške koje igrači čine na svakom nivou vještine igranja.

Ovo je sigurno daleko zabavniji protivnik od superkompjutera protiv kojeg nemamo gotovo nikakve šanse, jer čovjek je posljednji put pobijedio u ovakvom okršaju prije čak 15 godina.