Written by

Naučnim otkrićima do pitke vode

m:tel IPTV| Views: 138

magazin

Prvo aprilsko izdanje TV emisije m:agazin možete pratiti u subotu, 7.4. na programu Radio Televizije Republike Srpske sa početkom u 14.30 časova. Kao što ste i navikli, ekipa magazina za vas je i ovoga puta pripremila najnovije informacije kada su moderne tehnologije i otkrića u pitanju.

Naučnici su razvili najnoviji sistem pomoću koga je moguće izvući pitku vodu iz čestica vazduha i koji funkcioniše bilo gdje, a ovo otkriće bi na neki način moglo pomoći u vezi rješavanja problema manjka pitke vode u svijetu.  Korišteni su materijali koji se nazivaju metalni, organski okviri koji su napravljeni od metalnih jona, a koji se nalaze u mineralima i organskim jedinicama. Organskim jedinicama se  dodaju metalni joni  koji se miješaju kako bi se dobio metalni organski okvir. Kada se iz ovoga odstrani tečnost dobija se prah koji je metalni organski okvir. Imajući u vidu da trećina populacije živi u suvim područjima gdje je voda rijetkost, ali vazduh u tim područjima sadrži oko 30 odsto vlage, naučnici su odlučili to iskoristiti. Uz pomenuti materijal izvući će vodu iz atmosefere, napraviti koncentrat i proizvesti pitku vodu. Pri tom od energije se ne koristi ništa drugo  osim sunčeve svjetlosti. Sve ovo liči kao  prilično revolucionarno otkriće koje ima tendenciju da mijenja budućnost, zar ne?

Pored priče o vodi tu je priča i o hrani, iz perspektive modernih dostignuća. Drop Scale je pametna kuhinjska vaga koja se bazira na inovativnoj platformi koja sadrži mnoštvo recepata, a pored toga što važe sastojke pomaže kod pronalaženja novih, ukusnih jela. Vaga je povezana sa aplikacijom koja sadrži mnošto recepata, naročito kada su kolači i tijesto u pitanju. Drop Recepts je naziv ove aplikacije koja se redovno ažurira i gdje možete pronaći sjajne nove recepte. Ono što je apsolutni hit i zapravo najintereantnije  kad je ova vaga u pitanju jeste činjenica da vam može dati savjet koje sastojke i u kojoj mjeri možete koristiti umjesto nekih drugih sastojaka, te vas korak po korak, detaljno provodi kroz sam postupak kuhanja.

Još mnogo interesantnih tema, noviteta i zanimljivosti otkrićete ako budete uz emisiju m:agazin i ove subote. Ukoliko ipak propustite premijerno emitovanje, propuštene minute možete nadoknaditi prateći reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova, kao i posjetom YouTube kanalu – m:tel BiH.