Written by

Navršilo se 45 godina od prvog poziva mobilnim telefonom!

m:ovo m:ono| Views: 260

Trećeg aprila, 1973. godine zaposlenik u kompaniji Motorola po imenu Martin Cooper uradio je nešto što nikome prije njega nije pošlo za rukom. Napravio je prvi poziv mobilnim telefonom. Da bi obavio ovaj poziv on je koristio veliki telefon, poplarno nazvan „cigla“ sa dugačkom antenom, a to je kasnije bio prototip modela koji se zvao Motorola DynaTAC 8000x, prvog komercijalnog mobilnog telefona na svijetu.

Cooper je tog dana pozvao Joel-a Engel-a koji je u to vrijeme radio u Bell laboratoriji. Cooper je odbijao da kaže o čemu je pričao sa Engel-om, ali je na kraju otkrio da mu je rekao kako ga zove samo da ga čuje i pitao ga kakav mu je zvuk.

Ovaj model se u slobodnoj prodaji našao tek 11 godina kasnije, a prva maloprodajna cijena iznosila je nevjerovatnih 3,995 dolara što je u to vrijeme slutilo kako će mobilna telefonija biti dotupna samo onima sa dubljim džepom što 80-ih godina i jeste bio slučaj, ali na svu sreću, vremenom se promijenilo, pa mobilni telefoni više nisu luksuz.

nokia

Tek dolaskom brenda Nokia i njihovog modela 3210, 1999. godine mobilni telefoni su postali dostupni  prosječnim građanima širom svijeta. Nokia je od samog strata bila nevjerovatno uspješna, a ovaj model prodan je u više od 150 miliona primjeraka.

Danas, 45 godina nakon prvog poziva mobilnim telefonom imamo modele svih cjenovnih rangova i gotovo svako može da ih sebi priušti. Pored toga, antene su prošlost, a fizički dugmići su zamijenjeni touchscreen ekranima.