Written by

Ne otvarajte video koji blokira iPhone uređaje

m:ovo m:ono| Views: 160

virus

Uzimajući u obzir brojna upozorenja koje internet korisnici dobijaju sa svih strana, gotovo je nemoguće da ne znate prepoznate štetni i virusni sadržaj koji bi mogao da naškodi vašim uređajima ili podacima. Ipak, virusni sadržaji dobijaju nove oblike i ponekad uspijevaju da prođu neopaženo i da naprave značajnu štetu.

Takav slučaj je zadesio i moćni softver koji posjeduje Apple, a koji je zablokirao nakon puštanja kratkog MP4 video-sadržaja. Zapravo, bilo je potrebno svega 10 sekundi trajanja spornog video-materijala, primljenog putem aplikacije iMessage u vidu poruke, da se sistem obori. Tako da, ukoliko uočite sumnjiv sadržaj, ne otvarajte ga, a naročito ne proslijeđujte prijateljima putem poruke.

Problem se, kako je uočeno, javlja isključivo kada se video pošalje putem linka, umjesto u vidu fajla. Dodatno je ustanovljeno da problem nije isključivo u iMessage softveru već u činjenici kako se iOS inače suprotstavlja malicioznim sadržajima. 

Ukoliko uočite sličan video i slučajno ili bez razmišljanja aktivirate isti, pokrenite sistem gašenja svog uređaja kako biste restartovali uređaj te spriječili da se sličan virus infiltrira i načini štetu.