Written by

Ne propustite kultne serije na Klasiku

m:tel IPTV| Views: 83

klasik

Povodom 6. godišnjice emitovanja Klasik TV sljedeći mjesec donosi premijerno dvije serije u HRT-ovoj produkciji, pet domaćih filmskih premijera, šest premijera svjetskih klasika te ciklus slovenskih klasika i legendarni Leteći cirkus Montija Pajtona.

Dogodovštine grupe djece iz gorskog kraja koja u šumi pronađu izgubljeno lane, gledaoci mogu da prate od 12.11. subotom i nedjeljom u 10.15 časova. Riječ je o kultnoj seriji Jelenko koja se smatra jednim od vrhunaca domaće dječje televizijske produkcije.

Osim Jelenka, na Klasik TV-u od 18.11. svakog petka i subote od 21.00 na programu je “serija za sva vremena” – Kuda idu divlje svinje, o dvije suparničke grupe krijumčara, koja je odmah s prvim emitovanjem 1971. stekla veliku popularnost među gledaocima, a s godinama i kultni status koji se održao do danas. Njen akcioni karakter i stripovska stilizacija doprinijeli su dugovječnosti serije, prema kojoj je kasnije nastao i strip Crni Rok.

Izdvajamo i četiri domaće premijere četvrtkom. Prva na rasporedu, 3.11. u 20.05 časova, namijenjena je prije svega mlađoj publici – Kapetan Mikula Mali, film u kojem je autor, Obrad Gluščević, uspješno spojio akciju, elemente partizanskog filma i film za djecu. Film je nadahnut stvarnom životnom pričom Frane Tomaša.

Sedmicu poslije, 10.11. od 22 časa, prikazuje se film Mirisi, zlato i tamjan jednog od velikana domaćeg filmskog modernizma, Ante Babaje koji u filmu uspješno spaja naturalizam i simbolizam, a zbog prikaza beznađa egzistencije smatra se bliskim filmovima “crnog talasa”. 
 
17.11. u 20.05 časova, gledaoci mogu uživati u drami Timon, o glumcu koji glumi Shakerspeareovog Timona Atinjanina, dok u privatnom životu proživljava slične stvari kao lik kojeg glumi. Tomislav Radić snimio je ovaj film dok je u zagrebačkom HNK pripremao pozorišnu predstavu u kojoj isti glumci tumače odgovarajuće likove. Kombinujući elemente pozorišta, filma i televizije, Radić se poigrava odnosom stvarnosti i fikcije. U filmu se pojavljuju brojne osobe iz zagrebačkog kulturnog života, a muziku je napravio Boško Petrović.

24.11. u 22.00 na rasporedu je Okupacija u 26 slika, kontroverzni film Lordana Zafranovića, slavljen i osporavan i s estetskog i s političkog stajališta. Zafranović se kroz priču o brutalnosti hrvatskih i talijanskih fašista tokom Drugog svjetskog rata pozabavio temom individualnog i kolektivnog zla. Na Pulskom filmskom festivalu 1978. godine Okupacija u 26 slika nagrađena je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, Srebrnom arenom za režiju te Srebrnom arenom za kameru. Osim toga film je prikazan i na festivalu u Kanu.
 
Od 21.11. do 13.12. ponedjeljkom i utorkom u 20.05 časova na programu su slovenski klasici, od kojih će dva, Na papirnatim avionima i X 25 javlja, biti premijerno prikazani na Klasik TV-u. Tako će se kroz 4 sedmice prikazati osam filmova – Kekec, Vesna, Crveno klasje, Splav meduze, Na papirnatim avionima, Cvijeće u jesen, Ples na kiši, X 25 javlja – od kojih je većina uvrštena na popis najboljih slovenskih filmova prema anketi koju je Slovenski filmski sklad upriličio među filmskim kritičarima povodom 100 godina slovenskog filma.  

Petkom, subotom i nedjeljom u 18.00 časova na rasporedu su premijere svjetskih klasika, a od 25.11, u istom terminu, smijeh je zagarantovan uz kultne Pajtonovce i humorističnu seriju Leteći cirkus Montija Pajtona poznatu po nadrealističnom, netipičnom humoru baziranom na asocijacijama, vizuelnim gegovima i skečevima bez riječi.