Written by

Ne zaustavljaju se na telefonima – Huawei sada razvija tehnologiju za autonomna vozila

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 213

Kompanija Huawei ne želi da se zaustavi samo na telefonima, već razvija autonomne automobile u partnerstvu s nekoliko proizvođača automobila.

Zahvaljujući razvoju vještačke inteligencije, kineski tehnološki div pružiće AI softver najpoznatijim proizvođačima automobila, uključujući njemački Volkswagen i Audi,  ali i podržati zajednički projekat između japanske Toyote i kineskog GAC-a. Još dvije kineske firme, Beijing New Energy Automobile i Changan Automobile, započele su saradnju na razvoju automobila sa kompanijom Huawei.

Dang Wenshuan, koji je jedan od ključnih ljudi iz Huawei-ja je istakao da  kompanija i njeni partneri rade na izgradnji automobila koji će biti spreman za evropsko i kinesko tržište već za dvije godine. Ovo je još jedan dokaz koliko Kinezi brzo napreduju na ovom polju, a da se njihovi automobili bez vozača nivoa 4 već testiraju na kineskim cestama.

Podsjetimo, nivo 4 podrazumijeva gotovo potpuno autonomno vozilo koje ne zahtjeva prisustvo vozača, te može da se koristi u unaprijed definisanim slučajevima vožnje. U praksi to znači gradska vožnja, transport robe, kao i prevoz na tačno određenim dionicama puta, odnosno tamo gdje postoje trake rezervisane za takav vid vožnje.

Krajnji cilj je potpuno autonomno vozilo na nivou 5, koje obavlja upravljanje bez vozača, po svim putevima kao i u ekstremnim uslovima.