Written by

Neobična nauka: Da li se iz DNK može “vidjeti” lice osobe?

m:ovo m:ono| Views: 79

dnk

Policija sa Floride već više od dvije godine traži muškarca koji teroriše stanovnike najjužnije američke države, provaljujući noću u kuće i napadajući ih u snu.

Svi njihovi pokušaji da mu uđu u trag bili su neuspješni, pa su odlučili preduzeti drastične mjere, te su objavili fotorobot.

Ono što je interesantno je da fotorobot nije napravljen uz pomoć svjedoka, jer ovaj prestupnik krije lice i do sada ga niko nije ni vidio.

Pa kako su ga onda otkrili, sigurno se pitate? Odgovor je, uz pomoć savremene tehnologije.

Kompanija „Parabon NanoLabs“ analizirala je DNK koji je muškarac ostavio na mjestima zločina, a analiza ih je uputila na boju kose i očiju, strukturu lica i porijeklo.

Uzimajući u obzir sve dobijene rezultate nastao je fotorobot koji ne prikazuju pravo lice prestupnika, ali pomaže policiji da suzi listu.

Posljednjih godina naučnici i kompanije su se upustile u tkzv. predikciju izgleda na osnovu DNK analize.

Iako se boja kože, kose i očiju lako mogu odrediti, trenutne predikcije nisu još spremne za izradu tačne fotografije i korištenje u istragama, jer je facijalna struktura određena stotinama, pa i hiljadama gena.

Genetičari smatraju da ova tehnologija ima ogroman potencijal i da bi se u budićnosti na ovaj način mogla dobiti bolja slika lica naših predaka, uključujući i Neandertalace. Pojedini predviđaju da će biti moguće vidjeti lice čak i nerođene djece.

„Dva su glavna faktora kod predviđanja iz DNK analize, prvi je koliko na neku osobinu utiču geni a koliko okruženje, a drugi je koliko je gena povezano s određivanjem neke osobine što ga čini težim za analizu i tačno određivanje. Za pet do deset godina sa više podataka od više ljudi možda će se moći odrediti iz DNK-a da li je netko viši ili niži od prosjeka, ali za sada takve predkcije nisu dovoljno tačne da bi bile korisne, a još je teže s facijalnom strukturom”, zaključuje Manfred Kayser, genetičar sa Erasmus medicinskog fakulteta u Rotterdamu.