Written by

Ni bicikla nisu pomogla – Amsterdam zabranjuje upotrebu vozila na fosilna goriva

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 397

Biciklo je definitivno jedan od simbola Amsterdama, ali i Holandije. Iako je svijest stanovnika ove evropske zemlje o važnosti smanjenja zagađena vazduha na visokom nivou, i dalje postoje problemi. Zato se u ovom gradu uvodi zabrana korištenja vozila na fosilna goriva.

Podaci govore da je saobraćaj u Amsterdamu vrlo gust, a da je zagađenje iznad granica koja dopuštaju pravila Evropske unije. Zato će prestonica Holandije do 2030. postepeno zabranjivati ulazak dizelskih ili benzinskih vozila u grad. Lokalne vlasti nedavno su saopštile kako je zagađenje vazduga “tihi ubica” i jedan od najvećih rizika za zdravlje u tom gradu.

Zabrana će biti uvedena postepeno. Već naredne godine biće zabranjeno saobraćati centrom grada vozilima na dizelski pogon starijima od 15 godina. Nakon toga će 2022. godine biti zabranjeni autobusi s bilo kakvim pogonom, osim onog s nultim emisijama štetnih plinova. Potom, 2025. slična će zabrana obuhvatiti popularne brodove koji plove amsterdamskim kanalima, onda i mopede. Konačno, 2030. godine benzin i dizel biće u potpunosti zabranjeni kao pogonsko gorivo za sva vozila koja voze Amsterdamom.

U prelazu na električni prevoz, gradske vlasti će morati izgraditi između 13 i 20 hiljada stanica za punjenje do 2025. godine. Istovremeno, moraće davati podsticaje i dostupnije dozvole za parkiranje vlasnicima “zelenih” vozila kako bi stimulisali napuštanje klasičnog prevoza.

Sljedeći put kada budete planirali put u Amsterdam, dobro razmislite kako ćete se kretati gradom. Neke promjene će do tada već zaživjeti.