Written by

Nikola Kašterović: Karikature vraćaju osmijehe na lica

prijateljstva| Views: 233

1-002

Brčko je krajem aprila, tokom promocije Frend tarifnih opcija kompanije m:tel, postalo središte neobične priče čiji je glavni protagonista bio Nikola Kašterović, umjetnik likovne umjetnosti, koji je krišom oslikavao neprocjenjive trenutke druženja okupljenih prijatelja u centru ovog grada.

Karikature su neuobičajna forma, ali su reakcije ljudi kada smo im poklonili njihove karikature u okviru Frend akcije bile veoma pozitivne. Vjerujem da smo mnogima uljepšali dan.

Tim riječima se Nikola osvrnuo na „Frend karikature“, akciju kompanije m:tel koja je pozitivnom energijom spojila brojne učesnike raznih generacija, a saznali smo više o dosadašnjem radu ovog mladog umjetnika i specifičnosti njegovog stvaralaštva.

8-001

 

Koji su bili Vaši prvi koraci u umjetnosti? Da li najčešće crtate karikature ili kombinujete više tehnika?

Moje prvo opredjeljenje nisu karikature, ja se bavim grafikom i to je ono sa čime se predstavljam. 2011. godine sam upisao Akademiju Umjetnosti u Banjoj Luci, smjeru Grafika. Završio sam grafiku u klasi profesorice Gorice Miletić Omčikus, tada asistenta, a sada profesora Milana Krajnovića. Imao sam do sada dvije samostalne izložbe. Prva samostalna je bila u Kulturnom centru UDAS, 2015. godine, pod nazivom ,,SISTEM” u kojoj sam rad sa treće i četvrte godine sveo u jednu cjelinu. Druga samostalna izložba je predstavila moj rad nakon završetka grafike na akademiji, 2016. godine u izložbenom prostoru Akademije Umjetnosti. Učestvovao sam na mnoštvu kolektivnih izložbi, međunarodnih bijenala grafike, kolonija i mnogo drugih kulturnih dešavanja. U kulturnom centru UDAS vodim školu crtanja i slikanja, oformili smo grafički atelje koji je namijenjen da pomogne studentima, a i za naše lične potrebe, a vodim i kulturne manifestacije u Kulturnom centru UDAS, uz pomoć i podršku još nekoliko drugara i cijelog umjetničkog savjeta.  Neposredno nakon „Frend Karikatura“, 28. aprila, umjetnici Ognjen Milovčević, Miloš Lazić i ja smo grad ukrasili sa još jednim muralom, po zahtjevu Univerziteta, a povodom Dana studenata.  Karikature volim da radim svaki put kada sam u prilici.

Šta je to što Vas inspiriše kada je Vaše stvaralaštvo u pitanju, bilo da su u pitanju karikature ili neki drugi vid ekspresije?

Kada je karikatura u pitanju inspiraciju nalazim u trenutku. Ono što obilježi trenutak ja samo pretvorim u neki drugi svijet, iskarikiran, smiješan i nacrtan. U grafici je sasvim druga priča, tu se bavim iznošenjem svog ličnog i unutrašnjeg doživljaja i prenosim na matrice na neki sebi svojstven način kroz određene motive. Sada trenutno sam najbliži sa motivima kora i pukotina drveta. Istražujem još uvijek, i znam da ima još mnogo toga novog što mogu pronaći.

4-001

Kakve poruke obično nastojite da prenesete karikaturama i šta je to što obično privuče pažnju posmatrača?

Iako je pomalo zapostavljena, karikatura je i dalje neprevazidjena forma političke satire. Crtež je snažan i privlači pažnju, a njegov humor često zna da „goni“ na razmišljanje. Kada su u pitanju karikature, najvažnije je da ono što je karakteristično kod neke osobe pronađemo, preuveličamo i još više naglasimo. Izazov se krije u pronalaženju karakterističnih crta portreta, a da se ujedno i izvuče osmijeh na licu karikaturisanog i posmatraoca. Poruka zavisi od toga koje karikature radimo, jer karikatura i jeste osmišljen komentar na temu koja se razmatra. Sve zavisi da li razmatramo neku društvenu pojavu, događaj ili portretne karikature.