Nikola Tesla – manje poznate činjenice o geniju koji je bio ispred svog vremena

teslathinker

Gotovo 75 godina nakon smrti Nikole Tesle, sa sigurnošću se može reći da je ovaj naučnik bio vizionar neslućenih razmjera, jedan od najvećih pronalazača u istoriji ljudske civilizacije.

Iako slavljen i hvaljen, naučnik koji je svojim genijalnim otkrićima zadivio svijet i zadužio čovječanstvo kao nijedan čovjek prije, nikada nije dobio Nobelovu nagradu. Njegov život bio je misteriozan, gotovo koliko i njegovi izumi koji i dan-danas intrigiraju naučnu javnost.

Teslin put nije bio nimalo lagan. Nakon što je dao otkaz u kompaniji Tomasa Edisona, a prije nego što je 1885. godine osnovao vlastitu firmu, zbog nedostatka novca bio je prisiljen da privremeno kopa kanale za dnevnicu od dva dolara, kako bi preživio.

Tesline zasluge pripisivane su drugim naučnicima, a istina o njegovom radu i značaju izuma koje je nesebično ostavio iza sebe počela je privlačiti zasluženu pažnju tek nakon njegove smrti.  I sam Tesla je jednom prilikom izjavio: “Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvijek u razmjeru s radom i žrtvama”.

Uprkos neizmjernom doprinosu koji je ostavio čovječanstvu u nasljeđe, Tesla je umro siromašan, u apartmanu Njujorker hotela 7. januara 1943. godine. Njegovi posmrtni ostaci su kremirani, a urna sa pepelom prenesena je u Muzej „Nikole Tesle“ u Beogradu.

Nakon njegove smrti gradonačelnik Njujorka je rekao: „Nikola Tesla je umro. Umro je siromašan, ali je bio jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Ono što je stvorio veliko je i, kako vrijeme prolazi, postaje još veće“.

Hotel Njujorker na Menhetnu danas krasi bista Nikole Tesle, postavljena u znak sjećanja na velikog srpskog naučnika koji je tamo proveo posljednjih deset godina života u dvosobnom apartmanu pod brojem 3327 na 33. spratu zgrade.

Po “gospodaru munja“, kako su ga nazivali ime je dobio jedan asteroid, krater na Mjesecu, fabrika sijalica u Češkoj, najpoznatiji električni automobil na svijetu, kao i beogradski aerodrom i jedan od aviona koji redovno slijeće na njegovu pistu.

Mada je ostao upamćen i po svom usamljeničkom stilu života, Tesla se družio se raznim poznatim ličnostima. Dok je bio u Pragu, gdje je studirao na Karlovom univerzitetu, družio se sa kompozitorima Antonjinom Dvoržakom i Bedžihom Smetanom, dok mu je u Americi jedan od najboljih prijatelja bio pisac Mark Tven. Tven je bio fasciniran tehnologijom i inovacijama, a prilikom posjete Teslinom laboratoriju, Tven je pozirao za jednu od prvih fotografija pod svjetlošću inkandescentne sijalice.

Jedan od kurioziteta je i taj da genije iz Smiljana nikada nije stekao diplomu fakulteta, ali je kasnije primio nekoliko počasnih doktorata sa svjetskih univerziteta. Tesla je proglašen i počasnim građaninom nekoliko velikih gradova, u kojima se nalaze i spomenici slavnog naučnika.

Nikola Tesla je bio samo jednom u Srbiji, u posjeti Beogradu 1892. godine, gdje je dočekan sa najvećim počastima. Tom prilikom, tadašnji kralj Srbije Aleksandar Obrenović odlikovao ga je ordenom Svetog Save, a veliki srpski pjesnik Jovan Jovanović Zmaj je u čast njegovog dolaska napisao pjesmu. Zanimljivo je da, iako ga je Matica srpska dva puta odbila za stipendiju, Tesla ipak 1902. godine postao član i dobrotvor ove institucije.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se