Written by

Nokia 8 prvi model sa naprednom tehnologijom OZO

moj android| Views: 74

nokia

HMD Global napokon je predstavio jedan od telefona koji su mnogi jedva čekali – model Nokia 8, a iako je prije zvaničnog predstavljanja bilo mnogo informacija o tome šta će sve nova Nokia imati, premijera je otkrila mnogo novih detalja.

Nokia 8 je prvi telefon na svijetu koji ima Nokia OZO prostorni (okružujući) 360 stepeni zvuk, operativni sistem Android i ZEISS kameru, kao i Dual-Sight mod snimanja koji uživo prenosi video s obje strane odnosno obje kamere. Nokia OZO napredna tehnologija omogućava prostorni okružujući zvuka u svih 360 stepeni, a radi se o tehnologiji koja se koristi i u Holivudu. Što je najvažnije savršen je dodatak 4K video snimcima, koje je moguće zabilježiti dvostrukom poleđinskom ZEISS kamerom.

Ekran od 5.3 inča IPS LCD, trenutno je najosvetljeniji ekran na tržištu, a zaštićen je i Gorilla Glass 5, 2.5D staklom. Oprativni sistem je Android 7.1.1 Nougat, a procesor Snapdragon 835. Interne memorije korisnici imaju na raspolaganju 64 GB, koju je uz microSD moguće nadograditi i do 256 GB, dok je RAM-a 4 GB. Dvostruka ZEISS kamera nudi 13 MPx rezoluciju kolor kamere sa OIS opcijom, plus 13 MPx monohromatsku kameru, a jednak broj megapiksela ima i prednja kamera.

Kao posebne dodatke iz Nokie su predstavili i GPS Glonass, BDS, GALILEO, ANT+, metalno tijelo iz jednog komada i skener otiska prsta s prednje strane. Nokia 8 otporna je na prskanje vodom i ima poseban sistem za hlađenje unutar kućišta. O samom izgledu i eleganiciji modela Nokia 8 najbolje govore fotografije.