Written by

Nokia C1 – uređaj koji će imati svoju Android i Windows verziju

moj android| Views: 88

nokia

Finska Nokia se vraća u sljedećoj godini sa modelom C1, i to godinu dana nakon što se ovaj telefon pojavio kao koncept.

Prva “nova Nokia” imaće dizajn nalik N1 tabletu, koji je Nokia predstavila nakon razdvajanja sa Microsoftom. Android verzija koristiće Nokia Z Launcher, koji je već neko vrijeme u Android prodavnici dostupan svima.

Prema dostupnim informacijama telefon će se proizvoditi u Foxconn fabrici, u Kini, gdje se sklapa i većina popularnih smartfona. Nokia C1 će, u zavisnosti od tržišta, imati izbor operativnog sistema – Android Lollipop ili Windows 10 Mobile. Pretpostavlja se da je Nokia dok je bila „u braku“ sa Microsoftom nakupila bogato iskustvo u smislu optimizacije sistema i hardvera.

Prema prvim poznatim specifikacijama C1 bi trebalo da se odlikuje 5 ili 5,5-inčnim ekranom FullHD rezolucije. Osim sa različitim operativnim sistemima radiće se u dvije verzije, jednom sa 2 GB RAM i 32 GB interne memorije i drugom sa 3 GB RAM i 64 GB interne memorije.

Telefon će pored toga imati kameru od 13 megapiksela sa zadnje strane i 8 megapiksela sa prednje.

Prve fotografije pokazuju da će uređaj biti dostupan u bijeloj, roza, sivoj i zlatnoj boji.

Za sada ne znamo kada bi telefon mogao da bude zvanično predstavljen, ali to u svakom slučaju neće biti prije isteka ugovora sa Microsoft kompanijom prema kojem se Nokia logo za smartfone ne smije korisiti do kraja naredne godine.