Written by

Nokia sa Androidom

moj android| Views: 132

nokia i android

Nokia je kompanija čiji su telefoni doživjeli najveće izmjene u proteklih nekoliko godina. Prvo su radili na Symbian operativnom sistemu, a potom su objavili svoje, trenutno produktivno partnerstvo sa Microsoftom. Međutim, Nokia je odlučila da napravi još jedan veliki iskorak i najavila je Nokia X telefon, prvi Nokia telefon sa Android operativnim sistemom.

Nokia X izgledom podsjeća na već postojeću Lumia seriju. Hardware je takođe sličan, međutim, tu sličnosti završavaju. Ovaj telefon je prvenstveno namijenjen za tržišta zemalja u razvoju, pa je njima prilagođen, kako performansama, tako i cijenom. Operativni sistem je najveće iznenađenje koje su fanovi Nokije očekivali.

Nokia je na svoj način preradila Android operativni sistem i nazvala ga je Nokia X OS.  On je samo djelimično sličan Androidu, što se može vidjeti u kodu i u panelu sa notifikacijama. “Ikonice” izgledaju gotovo identično kao blokovi na Windows telefonu. Moći ćete ih grupisati, mijenjati im boju i uređivati ih po Vašoj želji. Problem s kojim će se programeri susresti jeste da Nokia X OS ne prihvata Android aplikacije, odnosno uopšte nije povezana sa Google Store gdje se preuzimaju Android aplikacije. Nokia ima sopstvenu prodavnicu aplikacija gdje će odobravati aplikacije sa modifikovanim Android kodom u želji da stvori sopstveno tržište.  Kao rezultat saradnje sa Microsoftom, Nokia X će doći sa već instaliranom One Drive aplikacijom (kao lični online trezor datoteka), Outlook-om i Skypeom.

Što se tehničkih specifikacija tiče, Nokia X osnovna verzija će imati 4 inčni ekran, kameru od 3 megapiksela i zavisno od verzije te specifikacije se mogu nešto malo poboljšati. Cijena će pratiti specifikacije što znači da ćete osnovnu verziju moći da nabavite za 89 evra.

Nokia X definitivno nije telefon koji će parirati iPhone-u ili Samsung Galaxy S5, nego je telefon koji je prilagođen za države u razvoju i ciljaće na stvaranje lojalnosti kod korisnika čija je kupovna moć u značajnom disparitetu sa edukacijom. Uz sopstvenu modifikaciju operativnog sistema, pristojne performanse i prepoznatljiv stil, sigurno je da će Nokia X naći svoje poklonike.