Nova 3D mapa Mliječnog puta pokazuje malo drugačiju galaksiju

Written by

Nova 3D mapa Mliječnog puta pokazuje malo drugačiju galaksiju

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 139

Astronomi su novom trodimenzionalnom kartom napravili zaokret u našem poimanju izgleda galaksije Mliječni put.

Galaksiju generalno posmatramo kao skup od nekih 250 milijardi zvijezda, ali svježi podaci pokazuju da je stvarnost pomalo drugačija.

Ono što smatramo relativno ravnim diskom, tvrde sada naučnici sa Univerziteta u Varšavi, ima puno neobičniji oblik. Naime, njihova 3D mapa Mliječnog puta pokazuje da je naša galaksija „iskrivljena i uvrnuta“.

Ta mapa je kreirana uz pomoć vrlo preciznih mjerenja udaljenosti od sunca do 2400 pulsirajućih promjenjivih zvijezda pod imenom Cefeide, koje su raštrkane širom naše galaksije.

Cafeide su idealne za proučavanje strukture Mliječnog puta iz više razloga. One prate odnos između perioda pulsiranja i sjaja, na osnovu čega je moguće imati uvid u njihovu unutrašnju svjetlost, a što ukazuje u kojem se razdoblju nalazi. Njena udaljenost od Zemlje se tada može odrediti poređenjem vidljive i unutrašnje svjetlosti”, pojasnila je astronom Dorota Skowron, koautorica naučnog rada posvećenog ovoj 3D mapi, koji je objavljen u časopisu Science.

Astronomi su pratili cefeide pomoću teleskopa smještenog u Čileu, a na mapi se vidi da disk galaksije nije ravan, već da varira od mjesta do mjesta.

 

 

Za više detalja pogledajte video o ovom projektu: