Written by

Nova funkcija Gboard-a kao stvorena za multitasking

mobilni svijet, u žiži| Views: 708

Kompanija Google je predstavila novu “plutajuću” tastaturu za Gboard koja je sada kao stvorena za multitasking Google je ovu funkciju dodao na Gboard verziju 7.6 koja je nadograđena počev od 19. oktobra.

Novu funkciju možete pronaći dodirom na ikonu Google Gboard-a, a možete je uključiti ili isključiti, kao i dodati u prečicu Gboard-a. Kada je aktivirana plutajuća tastatura se može prevući oko ekrana i promijeniti joj veličinu koja vam odgovara.

Tastatura je korisna za multitasking kod podjeljenih ekrana. Prije ažuriranja, kada bi korisnik otvorio dva prozora i želio da unese nešto, tastatura bi se pojavila na svom uobičajenom mjestu na dnu ekrana što bi pokrilo većinu donjeg prozora.

Ovo je bilo prilično nezgodno kada ste htjeli da kopirate neke informacije iz jednog prozora u drugi. Nova tastatura omogućava da postavite tastature baš onako kako vam se sviđa, kako biste mogli vidjeti sve važne informacije.

Pored multitaskinga, plutajuća tastatura će znatno olakšati kucanje jednom ruku, jer možete imati manju tastaturu i pozicionirati je na najugodniji način.

Gboard nije prva tastatura sa implementacijom plutajuće funkcije, jer je kompanija SwiftKey ranije tokom godine ponudila ovu funkciju.