Nova Microsoft alatka za duži vijek baterije laptopa

Microsoft alatka nazvana EcoQoS će pomoći developerima da uštede CPU, energiju baterije, ali i smanje pregrijavanje koje zahtijeva veći rad ventilacije.

Kompanija Microsoft se pridružuje naporima da se smanje emisije CO2 u prirodu, a u sklopu tog plana, koji će pokušati ostvariti do 2030. godine, kreirali su EcoQoS, koji bi trebalo u tome da im i te kako pomogne.

Zahvaljujući ovoj alatki, Windows 10 će moći da uštedi bateriju laptopa, produži njen vijek trajanja, ali i da smanji zagrijavanje uređaja. Iako ovo zvuči kao minorno poboljšanje, ako znamo da se u svijetu trenutno koristi čak milijarda računara koje pokreće Windows 10, a dobar dio ljudi u ovom momentu još uvijek radi od kuće – cijela priča dobija puni smisao.

Nakon instalacije, Eco mode će se moći uključiti u Task Manager-u u tabu Processes. Desnim klikom na željeni proces moći će se izabrati Eco mode rada.

Ušteda energije prilikom procesa kao što su ažuriranja, sinhronizovanje i pozadinski procesi, pretpostavlja se, u nekim slučajevima će biti i do 90%, dok će kompjuteri raditi sa upola manje energije CPU nego do sada.

Ova opcija zasad je dostupna samo za procesor Intel 10th i 11. generaciju mobilnih procesora, ali će s vremenom postati dostupna svima.