Huawei P40_mtel blog

Written by

Nova serija čuvenih telefona – stigao je Huawei P40

mobilni svijet, u žiži| Views: 411

Kako već tradicija nalaže, Huawei je i ovog marta predstavio novu seriju svojih telefona – ovog puta P40. Iako smo navikli na velike i grandiozne događaje, usljed pandemije virusa korona, prezentacija nove serije održana je putem livestream-a.

To svakako nije uticalo na predstavljanje nove ere koju u Huawei-ju nazivaju erom vizionarske fotografije. Novu Huawei P40 seriju čine tri modela – standardni P40, P40 Pro i P40 Pro +.

Huawei P40

Osnovni model nove serije ujedno je i najkompaktniji jer stiže sa 6,1-inčnim OLED flat ekranom. Telefon ima 1080p+ rezoluciju i osvježenje od standardnih 60Hz. Prednju stranu uređaja čini i selfie kamera kvaliteta 32 MP, koja može da snima 4K video-zapise. Još jedna zanimljiva činjenica jeste da uređaj ne posjeduje IR skener, jer je čitač otiska prsta smješten u ekranu.

Kako to obično biva kod Huawei telefona, i ovog puta je naglasak na kameri. Na osnovnom modelu u pitanju je trostruki sistem kamera koju čine glavni 50 MP Ultra Vision senzor, potom 8 MP Zoom kamera sa 80 mm objektivom i OIS podrškom, kao i 16 MP ultraširoka kamera sa 17mm objektivom.

Kada je riječ o unutrašnjosti uređaja, Huawei P40 pokreće Kirin 990 5G čipset. Kombinacija memorijskog prostora je 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, uz mogućnost Nano Memory-ja. Osnovni model posjeduje i IP53 serfitikat, koji štiti od prskanja vodom. Baterija je kapaciteta 3800 mAh i nema podršku za 40W bežično punjenje, ali zato ima 22,5W punjenje putem kabla.

Ova Huawei serija dolazi bez Google-ovih servisa koje su već zamijenili oni iz Huawei radionice, pa su tako predstavljeni MeeTime (glasovni i video-pozivi), Celia glasovni asistent, Onehop koji pojednostavljuje prvu konekciju … Uređaj radi na Android 10 operativnom sistemu, a mnoštvo aplikacija korisnike čeka u Huawei AppGallery.

Huawei P40 biće dostupna u Ice White, Black, DeepSea Blue, Silver Frost i Blush Gold varijantama.

Huawei P40 Pro i P40 Pro +

Dva naprednija modela karakteriše veći displej od 6,58 inča i 2640 x 1200p rezolucije. Takođe, imaju izrez u koji je smještena 32 MP kamera sa auto-fokusom i podrškom za 4K video snimanje.

Ovi modeli imaju Quad-Curve waterfall ekran, što znači da su im ivice zakrivljene sa svih strana. Među ostalim poboljšanjima su i 30% bolje pokriveni senzor prsta za otključvanje uređaja, kao i 90 Hz osvježenje ekrana.

I kamere su nešto drugačije, jer sistem čine četiri objektiva – 50MP 1/1.28” glavni senzor sa RYYB rasporedom piksela, s tim što je Plus model opremljen i 10x optičkim periskop zumiranjem, dok Pro model im 5x zumiranje. Takođe, tu su i 12 MP telefoto, 40 MP ultraširoka kamera, kao i ToF 3D senzor dubine. Radna memorija uređaja je identična osnovnom modelu i iznosi 8 GB, dok interna dolazi u dvije kombinacije od 256 i 512 GB. Telefone napaja 4200mAh baterija, sa 40W punjenjem i 40W bežičnim brzinama punjenja.

Telefoni imaju hibridne dual SIM/memorijska kartica module, kao i eSIM karticu za dodatnu fleksibilnost. Poleđina uređaja je dostupna u nanotech keramici, sa Ice White i Black verzijama za P40 Pro+, odnosno Deep Sea Blue, Silver Frost i Blush Gold za P40 Pro model.

Kako je saopšteno, Huawei P40 i P40 Pro na tržište stižu već 7. aprila, a za najnapredniji P40 Pro + model ćemo sačekati do juna.

Najbolje trenutke sa premijere nove serije pogledajte na videu ispod.