Google „produžava“ vijek baterije

Written by

Nova vrsta baterije će trajati pet dana?

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 150

Novo otkriće znači da bi litijum-sumporna baterija mogla zamijeniti trenutne litijum-jonske i ponuditi velika poboljšanja performansi.

Pametni telefoni i električni automobili posljednjih godina bilježe ozbiljan tehnološki napredak, ali kratak život baterije još uvijek “muči” ove uređaje. Bez obzira koliko je efikasan operativni sistem vašeg telefona, vjerojatno ga morate priključiti na struju barem jednom dnevno.

Litijum-jonske baterije koje koristimo za napajanje naših uređaja postale su mnogo kvalitetnije, ali kako pametni telefoni, električni automobili i solarne mreže postaju sve napredniji, možda će im trebati još bolje baterije koje će ih moći duže napajati. Australski istraživači imaju rješenje – litijum-sumpornu bateriju za koju kažu da će napajati pametni telefon tokom pet dana.

Rezultat testiranja je baterija koja održava efikasnost od 99 odsto prilikom više od 200 ciklusa punjenja, a ako je imate u smartfonu, ne biste morali svoj telefon da punite pet dana. Međutim, problem sa ovim baterijama je to što se sumporne elektrode raspadaju tokom ciklusa punjenja i pražnjenja, a energetska prednost brzo nestaje. Da bi spriječili raspad elektroda u litijum-sumpornoj bateriji, istraživači su dali česticama sumpora više prostora za širenje i skupljanje.

Litijum-sumporne baterije najčešće poseduju materijale koji vezuju čestice zajedno, kako baterija ne bi pukla prilikom širenja. Ovde je korišćena manja količina materijala za vezivanje polimera u elektrodi, pa je tako stvoreno više udaljenih struktura između čestica sumpora.

Šta vi kažete na ovo tehnološko rješenje? Zasigurno bi nam svima odgovaralo da svoje pametne uređaje manje punimo.