Novi BlackBerry dolazi sa tastaturom

bb

Proteklu godinu obilježila je vijest da kanadska kompanija RIM prestaje sa proizvodnjom BlacBerry uređaja, te da se u budućnosti planira koncentrisati na razvoj servisa. Ipak ovo nije kraj za nekadašnji kultni brend, jer je kineska kompanija TCL otkupila prava na upotrebu BlacBerry imena. Tako će TCL , koji u svom portfoliu već posjeduje brend Alcatel, dizajnirati i proizvoditi nove mobilne uređaje, dok će BlackBarry nastaviti da obezbjeđuje softver.

Nakon što je prikazan video tizer novog telefona, on je predstavljen na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike – CES 2017 sajmu u Las Vegasu. Iako zvanične i potpune specifikacije još uvijek nisu poznate, nadolazeći BlackBerry Mercury smartfon posjedovaće fizičku tastaturu, ekran veličine 4,5 inča i 2.5 zaštitno staklo. Novi model imaće rezoluciju displeja od 1.620 x 1.080 piksela, glavnu kameru od 13 megapiksela, sa autofokusom i dvostrukim Led blicem, dok će prednja imati 8 MP.

Pokretaće ga snažni Snapdragon 821 čipset, a na raspolaganju će imati čak 4 GB radne memorije, kao i 64 GB interne memorije za skladištenje podataka, a koju će biti moguće proširiti microSD karticama do 256 GB. Poznato je da će Mercury pokretati Android operativni sistem, a od ostalih karakteristika zna se da će novi uređaj posjedovati čitač otiska prstiju (pozicioniran sa prednje strane), kao i opciju brzog punjenja baterije.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se