Written by

Novi Facebook algoritam mjeri vrijeme čitanja članaka

m:ovo m:ono| Views: 185

2013-08-06-image-12

Najmnogoljudnija mreža na svijetu, nakon niza novih opcija, najavila je i performanse kojima će biti pojednostavljena i olakšana pretraga u skladu sa korisničkim preferencijama. Naime, Facebook je predstavio nadogradnju postojećeg News Feed Algorithm-a, kojim će se pratiti vrijeme koje korisnici provedu u pretraživanju sadržaja na ovoj mreži.

Naime, prećenje ove vrste će se uglavnom bazirati na pretraživanju sadržaja na News Feed-u. Na taj način će se pratiti koje objave najčešće privuku pažnju korisnika. Recimo, dok ispijate svoju jutarnju kafu i skrolujete preko svog News Feed-a, ovaj algoritam će omogućiti praćenje sadržaja koje ste pokretali, kao i vrijeme provedeno na istima. Da li su to fotografije, video-snimci, ili neki drugi materijali, Facebook će vam ubuduće, na osnovu prikupljenih informacija, u vrh News Feed-a izbacivati sadržaje slične onima koje najčešće pratite. Bitno je napomenuti da će se pratiti vrijeme provedeno na određenoj objavi tek nakon pokretanja sadržaja.

Ovaj Update je odmah privukao dosta pažnje, a rezultat je informacija dobijenih od “Feed Quality Program”, tima koji čini 700 ljudi čiji je zadatak da svakodnevno prolaze kroz svoje News Feed-ove i bilježe zapažanja. Prvenstveno, ova izmjena će doprinijeti selekciji “kvalitetnih” sadržaja, tačnije onih koji bi mogli biti od interesa za korisnike.

Sadržaji koji budu prednjačili u privlačenju pažnje, al i zadržavanju iste nakon pokretanja, rangiraće se visoko na odveć prebukiranim News Feed-ovima. Obratite pažnju na objave koje vas najprije dočekaju pri pokretanju Facebook-a i koliko su u skladu sa vašim interesovanjima.