Written by

Novi humanoidni robot FEDOR dolazi iz Rusije

m:ovo m:ono| Views: 102

fedor

Roboti su uvijek zanimljivi i kad god se pojavi neki novi, iznenadi nas svojim sposobnostima. Danas vam donosimo priču o humanoidnom robotu po imenu Fedor koji dolazi iz Rusije, a ono što ga izdvaja iz mora njegovih mehaničkih rođaka je to što – vjerovali ili ne – može da puca sa obje ruke!

Ruski potpredsjednik Vlade Dmitry Rogozin objavio je na svom Twitteru da se trenutno radi na finim motorikama i algoritmima, kao da će i, zahvaljujući brojnim treninzima, robot moći da odredi koje mete su prioriteti.

“Mi ovdje ne stvaramo terminatora, već vještačku inteligenciju koja će dobro doći u raznim oblastima života”, objasnio je Rogozin.

fedor2

Jedna od tih važnih stvari koje očekuju Fedora je definitivno i njegov put u svemir zakazan za 2021. godinu. Očekuje se da će ovaj humanoidni robot pomagati astronautima u njihovom radu u svemiru. No, vrijeme će pokazati da li će astronauti zaista i letjeti sa Fedorom ili će se na to putovanje uputiti sam. Ono što je sigurno je da se brod za let u svemir gradi, pa čak će nositi i ime vezano za ovog humanoidnog robota – Federation. Ostaje nam da se strpimo i sačekamo još četiri godine do trenutka kada će Rusija lansirati svog humanoidnog robota Fedora među zvijezde.