Written by

Novi put u Švedskoj puni električne automobile dok se voze po njemu

m:ovo m:ono| Views: 365

Vozila koja idu na električne baterije i koja se pune poput mobilnih telefona već neko vrijeme nisu nikakva novost, ali Šveđani su otišli korak dalje pa su izumili cestu koja tokom vožnje puni električne automobile. Cesta dužine oko dva kilometra je napravljena od strane kompanije eRoadArlanda i namijena je vozilima koja imaju električni pogon ima električnu stazu na površini.

Konekcija ispod vozila se vrši pokretnom rukom koja automatski detektuje kada su točkovi u blizini i da li je vrijeme da započne punjenje. Električna cesta radi na sličan način kako rade neke pruge i staze za tramvaje i trolejbuse koje već neko vrijeme postoje u Njemačkoj i Švedskoj.

Kompanija koja stoji iza ovog projekta tvrdi da je ovakva cesta mnogo povoljnija za izgradnju nego sistem na tračnicama i da pored toga ima još mnogobrojne prednosti.  Sjajno je što za izgradnju ovih sistema nije neophodno raditi nove ceste jer je sisteme moguće ugraditi u već postojeću infrastrukturu.

Cesta je napravljena u blizini aerodroma u Štokholmu i namijenjena je kamionima koji dok se kreću cestom, automatski pune svoje baterije.