Written by

Novi super tablet kompanija BlackBerry, IBM i Samsung

moj android| Views: 35

secusmart

“Secusmart”, podružnica kompanije “Blackberry”, nedavno je na CeBIT show-u u Dusseldorf-u predstavila svoj najnoviji visoko bezbjedni “SecuTablet” koji je urađen po uzoru na Samsung Galaxy Tab 10.05. Ovaj tablet razvijen je u saradnji sa kompanijom IBM koja je omogućila vrhunsku sigurnosnu tehnologiju i namijenjen je domaćoj i internacionalnoj publici.

Glavni izvršni direktor kompanije “Secusmart GmbH” Dr. Hans-Christoph Quelle objasnio je na CeBIT-u da je sigurnost glavni simbol novog uređaja i da je ona ugrađena u svaki segmenet BlackBerry portfolija. Kompanija “BlackBerry” želi da proširi svoj posao na tržište tableta i ovaj uređaj je jedan od prvih koraka na tom putu. Ova sigurnosna verzija koja je u stvari nadogradnja Galaxy Tab S 10.5 tableta kompanije “Samsung” omogućava do sada najveću zaštitu osjetljivih podataka i povjerljivih informacija koje se česta meta hakerskih napada. “SecuTablet” namijenjen je za svim onim korisnicima kao što su vladini službenici koji žele dodatnu sigurnost za svoje podatke.

Prema izvorima iz kompanije “Blackberry” ovaj uređaj neće biti namijenjen isključivo zaštiti visokorizičnih podataka, budući da će se putem njega moći pokretati popularne aplikacije kao što su”Facebook” i “Twitter”. Ipak, “SecuTablet” nije klasični tablet koji je fokusiran na potrebe korisnika, što će se moći primijetiti već pri prvom korištenju.

“SecuTablet” posjeduje Galaxy tab hardware i dizajn, Secusmart microSD karticu kao i odlični IBM softver koji štiti sadržaj od radoznalih očiju bolje od bilo kog drugog softvera koji se trenutno može pronaći na tržištu.

Čip kartica kompanije “Secusmart” vrši enkripciju glasova i podataka tako da oni ne mogu biti oštećeni od strane uobičajenih virusa koji bi mogli naštetiti operativnom sistemu.

Super tablet kao što je ovaj svakako se ne može klasificirati u rang standardnih tablet uređaja. Ono što ga izdvaja je i “SecuSUITE” sigurnosni softver i networking struktura. On sadrži i “Knox” rješenje za mobilnu sigurnost kompanije “Samsung” kao i tehnologiju za sigurno upravljanje aplikacijama kompanije “IBM”. Sve u svemu, ovaj tablet je od početka do kraja dizajniran tako da podsjeća na neosvojivu tvrđavu. “Blackberry” će svoj novi tablet prvo lansirati na domaćem njemačkom tržištu, a njemačka vlada koja je prošle godine optužila Ameriku i Kinu za cyber-špijuniranje mogla bi biti prvi kupac.

“Secusmart” je kupila kompanija “BlackBerry” prošle godine i to je bio jedan od prvih koraka u sklopu nove strategije ove kompanije koja se fokusira na izgradnju sigurnosnih komponenti i softvera. Prema posljednjim glasinama, ovaj uređaj će se moći nabaviti po cijeni od 2 360 dolara.