Novo Chrome ažuriranje poboljšaće iskustvo privatnog pretraživanja

Written by

Novo Chrome ažuriranje poboljšaće iskustvo privatnog pretraživanja

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 244

Ažuriranje Chrome-ovog režima Incognito Mode donosi izmjene koje su bile izvjesne već neko vrijeme  – da biste pročitali neki sadržaj, neophodno će biti da se registrujete na dati sajt, čime će biti uspostavljena bolja kontrola posjetilaca koji su u anonimnom načinu rada.

U Google-u to vide kao nedostatak i sada namjeravaju da stvari postave na svoje mjesto. Tako će novo Chrome ažuriranje poboljšati iskustvo privatnog pretraživanja.

Naime, nova verzija Google Chrome 76 na snagu stupa 30. jula, a to u praksi znači da će „zatvoriti rupu“ pomoću koje su web stranice provjeravale FileSystem framework (onemogućen u Incognito modu) i na taj način mogle da otkrivaju anonimne posjetioce. Sada će se od korisnika tokom privatnog pretraživanja, kako bi mogli pristupiti toj web stranici, zahtijevati da se prijave na plaćene pretplatničke račune. 

Google će uz to promijeniti sve druge metode koje u budućnosti budu detektovale Incognito Mode.

 

Iz Google-a navode da bi Incognito režim trebalo isključivo da utiče na zadržavanje privatnosti korisnika. Ipak, ovaj potez će sigurno naići na neodobravanje, recimo pojedinih medija i izdavača, ako znamo da mnoge web stranice blokiraju posjetioce u anonimnom načinu rada te ograničavaju čitaoce bez pretplate na određen broj besplatnih članaka mjesečno. Oni će, stoga, i nakon 30. jula nastojati da detektuju Incognito Mode.