Written by

O ovome se najviše pričalo na Google I/O 2018 konferenciji

m:ovo m:ono| Views: 26

duplex

Na godišnjoj I/O konferenciji koju svake godine organizuje kompanija Google i ove godine predstavljeno je mnoštvo noviteta, a najviše se pričalo o Google Duplex-u i Google Assistent-u koji će sada moći samostalno da obavljaju telefonske pozive.

Zamislite da možete voditi inteligentan razgovor sa računarom, zamislite da računar ne mora ponavljati stvari koje ste rekli ili da vas nikada ne mora zamoliti da potvrdite vašu naredbu ili pitanje. Ili pak da odgovara glasom koji ne asocira na robota. Google Duplex ima sve to, to vjerovatno najrealističniji računar na svijetu i o njemu se najviše pričalo na protekloj I/O konferenciji.

Čelnici Google-a su objavili kako će Assistant i Duplex moći samostalno obavljati pozive, a fascinantna je činjenica da to nije prvi reaktivni chatbot ili glasovni interaktivni sistem. Drugim riječima, to nije tehnologija koja će se koristiti u svrke korisničkog centra, to je proaktivni asistent za korisnike koji će zaista moći obavljati pozive, na primjer, moći će vam rezervisati sto u restoranu ili zakazati termin kod frizera. Asisistent će biti sposoban da razgovara sa drugom osobom, a znaće i neke potvrdne fraze koje ljudi često koriste u telefonskim razgovorima da bi čovjek znao kako ga sagovornik znao sluša.

Na ovoj konferenciji je obavljen i prvi testni razgovor kada je virtuelni asistent zakazao termin kod frizera, a publlika je oduševljeno reagovala.