Written by

Od hotela od soli do graffiti hotela – predstavljamo vam 10 najneobičnijih hotela na svijetu

m:ovo m:ono| Views: 99

Ukoliko vam je dosadilo da boravite u standardnim hotelima, možda biste prilikom svog narednog putovanja trebali isprobati jedan od zanimljivih hotela koji ćemo vam predstaviti danas. Neki će vas osvojiti šarmom, neki lokacijom, a neki su toliko čudni da će ostanak u njima biti avantura koju ćete prepričavati godinama. Ovo je lista deset najčudnijih hotela na svijetu.

 

Das Park hotel, Linz Austrija

neobicni hotel1

Das Park Hotel koji se nalazi u Linzu sastoji se od niza redizajniranih betonskih cijevi koje su pretvorene u prostorije. Ovaj hotel je jedan od najboljih primjera načina na koji ljudi mogu iskoristiti neke odbačene stvari. Iako sobe nisu prevelike, one sadrže sve ono što vam je potrebno za ugodan hotelski boravak: krevet, lampe, struju i ventilaciju. Beton je odličan izolator zvuka, tako da ćete u ovom neobičnom hotelu moći provesti veoma mirnu i ugodnu noć.

 

The Caves Resort, Jamaica

neobicni hotel2

The Caves Resort je jedan od najluksuznijih boutique hotela na svijetu. Smješten je u pećinama na karipskoj West End obali i sadrži privatni restoran i bar, kao i Aveda Amenity Spa resort. Hotel je lociran u blizini jedne od najljepših karipskih plaža, a tu je i beskonačno azurno more iz kojeg jednostavno nećete željeti da izađete. Posjeta ovom egzotičnom pećinskom hotelu stvarno je nešto što zauvijek ostaje u pamćenju.

Green Magic Resort, Kerala Indija

neobicni hotel3

Ukoliko ste oduvijek željeli da doživite avanturu u prašumi u stilu Indijane Džounsa, Green Magic Resort pravi je hotel za vas. Smješten na plantaži u sklopu jedne od najvećih prašuma na svijetu, ovaj hotel pravo je ostvarenje sna za sve avanturiste u duši budući da se nalazi visoko u krošnjama drveća. Do hotela možete doći na dva načina: putem specijalnog lifta napravljenog od trske ili drvenog visećeg mosta. Svaku od koliba koja se nalaze u sklopu ovog šumskog kompleksa sagradili su pripadnici Paniya domorodačkog plemena koji su prilikom izgradnje koristili svoje tradicionalne tehnike i lokalne materijale. Iako ovo nije najluksuzniji hotel na svijetu, šarma mu sigurno ne nedostaje.

Whitepod, Les Cerniers Switzerland

neobicni hotel4

Do ovog hotela ne možete doći klasičnim putem već će vam biti potreban ski lift. Radi se o jedinstvenom Whitepod hotelu koji se nalazi na 1400 metara nadmorske visine i pruža uistinu jedinsven pogleda na švicarske Alpe. Hotelski kompleks se sastoji od 15 kapsula koje izgledom podsjećaju na eskimski iglu. Svaka od ovih odlično izolovanih kapsula zagrijava se putem peći na drva i ima svoju privatnu terasu sa prekrasnim pogledom na Ženevsko jezero. Ove kolibe ili kapsule imaju i zajedničko područje na kojem se gosti mogu okupljati oko kamina.

Palacio del Sol, Bolivia

neobicni hotel5

 

Možete li zamisliti hotel koji je napravljen isključivo od soli? Upravo takav hotel postoji u Boliviji i njegovi zidovi i dijelovi namještaja u potpunosti su napravljeni od ovog kuhinjskog začina. Ovaj hotel nalazi se u blizini obale Salar de Uyuni, jednog od najvećih nalazišta soli na svijetu. Budući da je Palacio del Sol napravljen od tako neuobičajenog materijala, postoje određena pravila koja gosti hotela moraju poštovati prilikom posjete. Jedno od njih je i da ne smiju doći u iskušenje da ‘isprobaju’ dijelove zidova ili namještaja.

 

Shinjuku Kuyakusho-mae, Tokyo Japan

neobicni hotel6

Na listi najneobičnijih hotela na svijetu svakako se mora naći i Shinjuku Kuyakusho-mae hotel koji se nalazi u samom srcu Tokija. Ovaj hotel koji se sastoji od minijaturnih kapsula za spavanje najčešće koriste biznismeni koji su propustili zadnji voz kući. U hotel se mogu prijaviti samo muškarci, a osim mjesta za spavanje gosti mogu koristiti i ormariće za torbu, kupatilo i saunu. Iako ovakav vid hotelskih soba nije postao popularan van Japana, veoma je zanimljiv brojnim turistima koji posjećuju ovu zemlju.

 

Propeller Island City Lodge, Berlin Njemačka

neobicni hotel7

Propeller Island City Lodge skoro uvijek se nalazi na listama najčudnijih hotela na svijetu. U sklopu hotela nalazi se 31 soba, a svaka od njih dizajnirana je na veoma neobičan način. Tako ćete, ukoliko se odlučite da provedete veče u ovom hotelu, imati priliku da spavate u tamnici, mrtvačkom kovčegu, sobi okruženoj ogledalima i na krevetu koji je podignut tako visoko da će vam izgledati kao da lebdite na oblacima. Svaki komad namještaja koji se nalazi u sobama dizajniran je posebno za ovaj hotel, a cijene se kreću od 50 evra po noći.

V8 hotel, Stuttgart Njemačka

neobicni hotel8

 

Ukoliko ste ljubitelj automobila, onda je evropska prestonica automobilske industrije Njemačka idealna destinacija za vas. U ovoj zemlji se nalazi i tematski V8 hotel u kojem je sve u znaku automobila. U ovom hotelu ima svega od vintage automobila, preko trkaćih i veoma rijetkih modela. Svaka od spavaćih soba dizajnirana je u drugačijem stilu, tako da možete spavati u krevetu napravljenom od dijelova bijelog mercedesa iz šezdesetih godina, ili da se osjećate kao zvijezda u crvenom ferariju. Pored toga, hotel sadrži i besplatnu wireless konekciju, parking i servis za pranje veša.


Au Vieux Panier Hotel, Marseille Francuska

neobicni hotel9

Francuski graffiti umjetnik Tilt pobrinuo se za interijer ovog neobičnog hotela koji se nalazi u Francuskoj. Koncept soba veoma je zanimljiv budući da je jedna polovina u potpunosti bijela dok je drugi dio ofarban u različite boje, tako da se ove sobe često sa pravom nazivaju ‘sobama panike’. Iako spoljašnji izgled ovog hotela uopšte ne privlači pažnju, njegov interijer koji podsjeća na hipi komunu osvojiće vas na prvi pogled.

Witchery by the castle, Edinburgh Škotska

neobicni hotel10

 

Ako ste spremni za dozu pravog kraljevskog luksuza možete se zaputiti u Škotsku, zemlju bajkovitih dvoraca. Upravo u jednom od njih možete provesti noć i na taj način osjetiti atmosferu srednjeg vijeka. Zanimljivi dvorac/hotel “Witchery by the castle” krasi gotska arhitektura i jedan je od najpopularnijih hotela u ovoj zemlji. Mnoge slavne ličnosti provele su noć u njemu, a sobe su često rezervisane mjesecima unaprijed.