Written by

Održan jubilarni 10. međunarodni plivački miting u Banjaluci

prijateljstva| Views: 249

milica

Protekli vikend u Banjaluci bio je u znaku plivanja. U grad na Vrbasu stiglo je više od 300 plivača iz osam zemalja svijeta, koji su učestvovali u Desetom međunarodnom mitingu „Banjaluka open 2017“. I ovoga puta, kao i godinama unazad, miting je imao podršku kompanije m:tel, prijatelja sporta i pravih vrijednosti.

Miting je 27. maja 2017. svečano otvorio gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, a u ime m:tel-a, generalnog sponzora ove sportske manifestacije, dobrodošlicu sportistima poželjela je i Milica Stojaković, portparol kompanije.

Dvodnevni miting je ponovno okupio najbolje plivače, a dva takmičarska dana obilježili su oboreni seniorski rekordi i ostvarene norme – Velimir Stjepanović oborio je rekord u disciplini 200m slobodno i Čaba Silađi u disciplini 100m prsno. Banjalučanka koja nastupa za reprezentaciju Srbije Andrea Todorović uspjela je da ostvari “A” normu za Olimpijske igre mladih “Buenos Aires 2018”, u disciplini 200m mješovito. Plivačica Veleža, Amina Kajtaz isplivala je novi rekord BiH u disciplini 50m delfin. Od plivača „Olymp“-a, kluba domaćina, najvrednije rezultate, preko 750 FINA bodova osvojili su Nikola Bjelajac i Emir Muratović u disciplinama 50m i 100m slobodno.

Najuspješniji takmičari mitinga 2017. godine su Čaba Silađi i Dušan Babić iz Srbije, Jernej prebil iz Slovenije, te Uroš Stefanović, takođe iz Srbije. U ženskoj konkurenciji to su Kristina Steins iz Letonije, Shennon Russel iz Kanade, Jana Marković iz Srbije, i Lee Sophia iz Kanade.

Organizator Međunarodnog plivačkog mitinga, banjalučki Plivački klub “Olimp”, koji je ove godine slavio dva jubileja, 10 godina uspješnog organizovanja mitinga, kao i 15 godina postojanja kluba, ponovo je uspio organizovati kvalitetno takmičenje, na svjetskom nivou, te Banjaluku, RS i BiH predstaviti u najboljem svjetlu.