Written by

Odštampani avioni i let iznad New Yorka u simulatoru

m:tel IPTV| Views: 74

emisija br. 14

Da li ste znali da prosječan komercijalni avion ima oko četiri miliona individualnih dijelova, a čak milion tih dijelova može biti napravljeno pomoću 3D štampanja? O 3D štampačima u proizvodnji aviona pogledajte više u subotu, 12. decembra, u 16:15 časova na programu Alternativne televizije u emisiji m:agazin. Voditeljka Jelena Babić će vas i ovog puta provesti kroz zabavne minute iz svijeta tehnologije i najnovijih dostignuća.

3D štampanje i dalje nastavlja da zadivljuje, a sada traži svoje mjesto u avionskoj industriji. Čak četvrtina dijelova potrebnih da se napravi jedan avion mogla bi se proizvesti pomoću štampača. Budući da jedna aviokompanija u skladištu mora da ima rezervne dijelove u vrijednosti od milijardu dolara u slučaju kvarova, jasno je da bi se milijarde uštedile upotrebom 3D štampanja. Takođe, moguće je replicirati kompjuterske modele stresa i tenzija da bi se proizveo organski oblik koji se može izraditi isključivo 3D štampanjem. Rezultat toga je i velika bespilotna letjelica. Ova letjelica ima raspon krila 2,7 metara, a teška je oko 15 kilograma i može da leti 240 km/h. To je prva letjelica odštampana 3D štampačem, a ima mlazni motor.

Da li ste ikada poželjeli da iz prve ruke doživite kako to izgleda letjeti kao ptica? Upravo takav doživljaj može vam priuštiti uređaj „Birdly“ koji sasvim vjerno simulira let ptice. „Birdly“ će vam dopustiti da gledate očima ptice dok letite iznad, na primjer, New York-a. Kako pomjerate ruke vaša virtuelna krila lupaju i i pomažu vam da se uzdignete još više iznad grada, ako se pak nagnete prema lijevo ili desno , promijenićete smjer. Tokom simulacije leta pomoću ventilatora se repliciraju atmosferski uslovi koje osjetite na kosi, a u isto vrijeme putem slušalica slušate buku koju stvara vazduh tokom leta. Ovo je za sada najbliže doživljaju leta ptice što čovjek može da iskusi, a nevezano je za adrenalinske sportove.

Ovosedmični m:agazin će koristiti mnogim roditeljima koji su zabrinuti zbog sveprisutnosti tehnologije u životima njihove djece. Naime, „Circle“ je uređaj koji vam pomaže odrediti vrijeme koje će dijete provesti za računarom. Uređaj se povezuje na internet putem WiFi mreže, a sva podešavanja se postavljaju uz pomoć aplikacije koju instalirate na vaš smartfon. Za tačno određivanje vremena koje će vaše dijete provesti na Facebook-u, jednostavno unesete vrijeme u aplikaciju, a kad vrijeme istekne uređaj će ugasiti internet i dijete više neće moći pristupiti najdražoj društvenoj mreži. Pomoću ovog uređaja možete namjestiti filtere koji će djeci uskratiti pristup stranicama koje nisu namijenjene njihovom uzrastu i možete ih prilagoditi prema kategorijama. Takođe, „Circle“ će vam pomoći da jednostavno pauzirate internet ukoliko želite da vaši ukućani više vremena provode jedni sa drugima.

Ukoliko ste planirali promijeniti telefon, pogledajte kako izgleda najnoviji Huawei model Mate S, koji je premijerno predstavljen u Banjaluci, 13. novembra, pod sloganom „Ljubav na prvi dodir“. Slogan nije slučajnost, budući da su prisutni imali priliku da se upoznaju sa najnovijom Force Touch tehnologijom, koja je prvi put integrisana u nekom telefonu, te u potpunosti mijenja dosadašnji način upotrebe mobilnih uređaja. Ovaj model je dostupan u ponudi kompanije m:tel već po cijeni od 1 KM.

Vaše prijedloge, kao i uvijek, očekujemo na e-mail adresi magazin@mtel.ba.