robot android

Written by

Ona govori, pjeva, smije se i plače – ona je robot!

m:ovo m:ono| Views: 265

robot ženaPoznata japanska korporacija Toshiba nedavno je na Sajmu potrošačke tehnologije u Las Vegasu predstavila novog androidnog robota koji može da govori, pjeva, pa čak i plače.

Čihira Aiko, kako su joj nadjenuli ime njeni tvorci, je robot-humanoid, koji je napravljen tako da izgleda kao japanska hostesa od tridesetak godina. Aiko je prototip za koji kompanija navodi da je razvija kako bi pomogla da se stvori učinkovita komunikacija između ljudi i ne-ljudskih bića.

Prvi prototip ovog robota je predstavljen u još u septembru 2014. godine na CEATEC u Japanu, a u to vrijeme, Aiko je mogla komunicirati jedino sa jednostavnim japanskom znakovnim jezikom. U međuvremenu, “naučila” je da se predstavi na engleskom i japanskom jeziku, ali i da se ponaša kao čovjek. Na njenom licu vide se osjećanja poput bijesa, tuga ili radosti, pokreti su joj relativno prirodni, koža veoma slična pravoj, a utisak je zadivljujući, čak i ako joj se približite na manje od dva metra.

robot android

“Odabrali smo vrlo realan izgled i pokrete, koji se mogu koristiti za uslužne djelatnosti. Planiramo proširiti našu tehnologiju i na automatski odgovor”, naveo je Hitoshi Tokuda, direktor marketinga za razvoj poslovnog odjela kompanije Toshiba.

Inače, Aiko je opremljena sa 43 motora koji omogućavaju njeno funkcionisanje, te obučena u haljinu sa pripadajućim nakitom.

Iz kompanije takođe ističu da bi ovaj robot, sposoban da izrazi emocije, u budućnosti mogao da se razvije u robota koji se stara o ljudima.