Written by

Online kurs: Novinarske vještine koje možete sami savladati

m:ovo m:ono| Views: 70

pisanje

Danas vam donosimo sedam novih kurseva koji će vam pomoći da naučite pisati i izvještavate kao pravi novinar. Novinarske vještine i tehnike pisanja koje steknete omogućiće vam da zaradite ili učestvujete u društvenim promjenama u vašoj zajednici.

Poslovna komunikacija – Osnove Poslovnnog Pisanja, Alison

Biti u stanju da izrazite svoje misli i ideje kroz pisanje na jasan, koncizan i efikasan način je ključno u poslovnom svijetu. Bilo da šaljete upit na društvo ili pismo za prijavu za posao, kako je pismo napisano može napraviti razliku između toga hoće li van neko uzeti za ozbiljno ili ne. Ovaj kurs ima cilj dati vam vještine – i samopouzdanje koje potrebno za profesionalno pisanje u svakoj situaciji.

Kako napisati esej, edX

Prema instrukcijama profesora Maggie Sokolik sa Berkeley Univerziteta u Kaliforniji ovaj predmet se fokusira na usavršavanje pisanja eseja, gramatičke ispravnosti, i samo-uređivanja. Naučićete strategije za pisanje dužih tekstova i teza izjava, kao i savladati vještinu pisanja efikasnog uvoda i donošenja zaključaka.

Uvod u novinarstvo, Class Central

Poziv za sve zainteresirane za novinarstvo: Ovaj kurs sa Univerziteta u Glasgow-u može biti savršen za vas. Vodi ga tim međunarodno priznatih profesora i praktičara novinarstva, te vam daje pogled “iza scene” na svijet profesionalnih novinara i urednika. Šest tema koje obrađuje su: šta čini dobru priču, pisanje vijesti, funkcije pisanja, pisanje mišljenja, politika i novinarstvo, i istraživačko novinarstvo.

Počnite da pišete fikciju, FutureLearn

Namijenjen je svima koji su zainteresovani za pisanje fikcije, a nemaju prethodnog iskustva. Kurs vas uči kako da razvijete svoje ideje koje se odražavaju na proces pisanja i uređivanja. Čućete druge pisce kako govore o svojim pristupima istraživanju i uzeti u obzir različite strategije zemljište.

Novinarstvo za angažovane građane, Coursera

Kurs traje osam sedmica, a dizajniran je od strane instruktora sa Univerziteta u Melburnu. Naučiće vas osnove pisanja vijesti, kako da intervjuišite ljude, kako da steknete svoje izvore i kako da iskoristite zakonska prava na pristup javnim informacijama. Istražićete etiku iza novinarske prakse i provesti istragu o lokalnoj samoupravi.

Zaradite učenjem pisanja, Udemy

Da li je ideja o povećanju vašeg korporativnog bogatstva, otvaranje novih vrata u karijeri ili stvaranje dodatne mogućnosti za zaradu zvuči uzbudljivo za vas? Ako je tako, onda razmislite o ovom kursu, koji će će vam pomoći da postanete poslovni pisac i naučiti kako da stvorite mogućnosti za ostvarivanje prihoda kroz pisanje.

Novinarstvo za društvene promjene, edX

Ovaj kurs profesora Daniel Heimpel sa Berkeley Univerziteta ima za cilj da nauči učenike kako da koriste novinarstvo i medije kao dio društvenih promjena. Naučićete izvještavati tako da vaš rad moži voditi prema pozitivnim rješenjima i stvoriti strategije za efikasnu promjenu.