Opera dobija game engine

Opera dobija game engine (platformu za pogon igre) koja predstavlja osnovnu tehnologiju u razvoju video igara, jer koristi grafiku u realnom vremenu, pa se na taj način postiže brže emitovanje na ekranu.

Naime, radi se o britanskoj kompaniji YoYo Games, čije je najupečatljivije obilježje izrada programa GameMaker Studio 2 koji ima podršku za sve ključne platforme poput mobilnih uređaja, PC-a, a podržava i Nintendo Switch. GameMaker Studio 2 ima pristupačan korisnički interfejs, pa je izuzetno popularan među manje iskusnim programerima.

Pretraživač Opera GX je fokusiran isključivo na gejmere i osnovni povod za kupovinu YoYo Games kompanije. Osnovna funkcija browser-a je klizni panel koji daje uvid u to koje kartice crpe najviše resursa centralne procesorske jedinice i RAM-a, a pruža i mogućnost za ograničenje propusnog raspona pretraživača.

Iz Opera-e su najavili da radi na novom projektu koji će biti rezultat zajedničkog djelovanja pomenutog pretraživača i GameMaker-a, a ta nova grupacija će nositi naziv Opera Gaming. Ostaje da vidimo u kojem pravcu će se kretati kada naiđe na nove zahtjeve gejming tržišta.